Olmütz 2017

Idén harmadik alaklommal vett részt magyar katonai hagyományőrző az olmütz-i csata emlék rendezvényén 2017 október 6-8. között.  Az résztvevő csapatok:

  • Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület
  • Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium
  • Szegedi Sorgyalog Hagyományőrző és Kulturális Egyesület,

A rendezvényen így összesen 19 magyar hagyományőrző vett részt.

A rendezés időpontja nem kedvezett a hazai csapatoknak, mivel egybe esett a magyarországi  Október 06-i megemlékezésekkel.  A veresi egységnek délután Pesterzsébeten, majd kora este Veresegyházon kellett ünnepségeken részt vennie, majd csak azt követően indultak Csehországba.

Az éjfél utáni megérkezésre felépített tábor várta a későn érkezőket, erről a korábban indult csapatok gondoskodtak. Szombaton a hideg éjszaka után a délelőtt gyakorlással telt, majd ebéd után a csapatok bevonultak Olmütz főterére, a programnak hírverést adni.A visszaérkező csapatok már a csatarendnek megfelelően  felsorakoztak és várták a csata kezdetét. Az ágyúlövések hatalmas moraja jelezte, hogy elkezdődött.

A már tőlünk megszokott vehemenciával rohantunk az ellenségre. Sortüzek, előnyomulás, visszavonulás, kézitusa, „verekedés” mind része volt a csatának. Jól mozogtunk szakasz szinten, a felbomlott sorokat gyorsan rendeztük, a sortüzek aránylag rendben voltak. A felállított dobos csapatunk, a 3 katona komoly támogatást adott a csapatnak.  Végezetül ismét elismerést kapott a magyar egység.   Esős éjszakát követően minden csapat szerencsésen hazatért. Reméljük,  jövőre ismét Olmütz-ben lehetünk.  Összefoglaló a rendezvényről:  https://www.youtube.com/watch?v=coQdZLrdRPA

Olmütz 2017
Olmütz 2017
Olmütz 2017
Olmütz 2017
Olmütz 2017
Címkék