Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület

A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület 2006 augusztusában alakult, többségében Veresegyházi fiatalokból. Ma már 50 taggal rendelkezünk, abból 25 katonai hagyományőrzővel. Célunk a magyar katonai hagyományok megőrzése, tovább adása, kiemelten az 1848-49 szabadságharc korának hű ábrázolása. Működésünk egyaránt kiterjed a Napóleon kori és az I. világháborús katona hagyományok ápolására.

A szabadságharc vonatkozásában megalakulásunk óta részt veszünk a veresegyházi és kistérségi Március 15-i ünnepségeken, a tavaszi hadjárat magyarországi csatahelyszínein (Szolnok, Boldog, Tápióbicske, Isaszeg, Vác) és a felvidéki (Nagysalló, Köbölkút, Révkomárom) bemutatókon. A 16. Károlyi (honvéd) huszárezred lovasát, honvéd tüzért és gyalogost tudunk kiállítani.

Számos hazai és külföldi hagyományőrző szervezettel folytatunk együttműködést. Napóleon kori, k.k. LIR 34. Davidovich osztrák császári hadsereg magyar gyalogosként számos európai rendezvényen veszünk részt. 2013-ban Egyesületünk egyike volt a megívott 3 magyarországinak a 200 éves évfordulós Lipcse- népek csatája rendezvényen, ahol a résztvevők száma közel 6000 fő volt. 

Az I. világháborús magyar katona megjelenítését a centenáriumra időzítettük. Azóta Veresegyházon és a környező településeken a hősök napi megemlékezésen díszelgünk, valamint a Honvédelmi Minisztérium centenáriumi rendezvényeire is meghívásokat kapunk. 

Megalakulásunk óta a honfoglaló magyar katona-íjász megjelenítésével is foglalkozunk. Lovas íjász és talpas íjász bemutatókat tartunk. Meghívott rendezvényeken lovagoltatunk és íjásztatunk.   

Megalakulás éve: 
2006
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
talpasíjászok, lovasíjászok
Korszakok: 
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
k.k. lir. 34. Davidovich
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
16. Károlyi huszárezred
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
Cs. és kir. 34. magyar gyalogezred
Korszakok: 
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Kemény Kálmán u.5.
Veresegyház
2112
Magyarország
Email: 
vastaga66@gmail.com
Telefon: 
+36-30-9506-623, Vastag András, elnök
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Igen
Filmforgatás: 
Igen