Szerzői jogok

A következő jogi nyilatkozat a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (továbbiakban: MHKHSZ) Weboldalára, valamint Facebook-oldalára, ezen belül különös tekintettel a Fotóalbumára, az ezeken közölt szöveges, képi és mozgóképes tartalomra (a továbbiakban Tartalom) vonatkozik. E felületeken olyan Tartalmakat teszünk közre, amelyeket a szerzők adtak át számunkra közlésre, vagy engedélyt kértünk újraközlésükre, vagy pedig olyan formában kerültek publikálásra, ahol a szokásos használat része a megosztás (mint pl. egy Facebook-bejegyzés vagy Youtube-videó). Ilyenformán minden Tartalom kapcsán megtalálható a szerző vagy az eredeti forrás.  A Fotóalbum esetében a szerzőt megjeleníthetjük minden kép mellett vagy csak az adott album leírásában.

A fent nevezett online felületeken közzétett összes Tartalomra vonatkozik az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról. Ez alapján a szerzőt minden esetben megilleti annak joga, hogy engedélyezze a felhasználást, a szerző megnevezése, valamint a felhasználás utáni járó jogdíj. Így továbbfelhasználásuk a következő feltételekkel történhet:

  1. Amennyiben olyan tartalomról van szó, amit online felületeken mi csak továbbközlünk, akkkor a szerzői jogi kérdéseket az eredeti szerzővel kell tisztázni.
  2. Saját tartalmaink esetében:
    1. Magáncélú használat (kinyomtatás, számítógépen vagy adathordozón való rögzítés) esetén, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, és arról az adott tartalomnál másként nem rendelkezünk, külön engedélykérésre nincs szükség és jogdíj megfizetésére sem tartunk igényt. Ez ez a felhasználási mód vonatkozik magánszemélyekre és tagegyesületeinkre egyaránt.
    2. A Tartalmak nyilvánossághoz való közvetítése (pl. egy fotó interneten való újbóli megjelentetése vagy egy esemény plakátján való feltüntetése) esetében, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, és arról az adott tartalomnál másként nem rendelkezünk, külön engedélykérésre nincs szükség és jogdíj megfizetésére sem tartunk igényt. Ugyanakkor a szerző és a forrás feltüntetése ebben az esetben kötelező, pl. a következő formában: Fotó: Kiss Anna, Forrás: MHKHSZ. Facebookon elhelyezett Tartalmak esetén a forrás megjelölése megvalósulhat a Tartalom megosztásával is, mivel úgy a Tartalom eredete is elérhető marad. Amennyiben a Tartalmat módosítva használják fel (pl. fotót megvágnak), ahhoz a szerző egyértelmeű engedélye szükséges. Ez a felhasználási mód vonatkozik magánszemélyekre és tagegyesületeinkre egyaránt.
    3. Abban az esetben ha egy Tartalom felhasználása egy magánszemély, szervezet vagy vállalkozás jövedelemszerzése vagy jövedelemfokozása célját akár csak közvetve is szolgálhatja (pl. értékesíthető nyomdai termékben, weboldal dizájnjában használják fel), minden esetben szükséges a a szerző engedélye, a szerző nevének és a forrásnak feltüntetése, valamint a szerző által kért jogdíj megfizetése! (Utóbbitól a szerző eltekinthet.) Ez esetben kereshetnek minket elérhetőségeinken vagy közvetlenül a szerzőt is. Ugyanígy a szerzőtől kapott külön engedély szükséges a Tartalom átalakításához (pl. fotó megvágásához).

Örömmel fogadjuk, ha az általunk publikált Tartalmak elnyerik látogatóink tetszését. Ám szerzőink jogainak tiszteletbe tartása legalább ennyire fontos, így a jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket vonhat maga után. A MHKHSZ követelheti a jogsértés abbahagyását és kárának megtérítését. 

A témához kapcsolódó források: