Austerlitz 2017

Fagyosan és havasan érkezett az év utolsó nagy rendezvénye az Austerlitz-i csata, amelyen  nagy létszámban  vettek részt a magyar katonai hagyományőrzők. Napóleon legfényesebb győzelmeinek egyike volt 1805-ben Austerlitz (Csehország). Napóleon a csatában legyőzte az orosz–osztrák hadsereget.

Magyarországról részt vett csapatok (összesen 38 fő):

  • Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület,
  • Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium,
  • Szegedi Sorgyalog Hagyományőrző és Kulturális Egyesület,
  • a 19. sorgyalogezred hagyományőrzői.

Pénteken este érkeztünk Tvarozna-ba, ahol elfoglaltuk a szállást, ami a hazai viszonylatokhoz mérten nagyon szerény, a földön aludtunk, hálózsákban. Estére maradt még egy feladatunk a másnapi fegyvermuníció elkészítése, az előirányzott összmennyiség (mindenki bele érteve, tüzérek, franciák, oroszok) 180 kg volt.

Szombaton reggel a szokásos káposztaleves adta az erőt a csatához, majd felszerelkeztünk és rövid alakizás után elindultunk a csatatérre gyakorolni. A helyszín egy havas, akkor még lefagyott, feltárcsázott terület volt. Itt gyakoroltunk délig, ami magában kimerítő volt. Ebédünk a reggelinél kiporciózott szendvics és alma volt, amit állva ettünk meg a település főterén.

14.00 órára, a haditervnek megfelelően a csapatok felsorakoztak és elkezdődött a csata. A magyar egység a centrum derékhadát adta, ide voltak beosztva az olaszok és a csehek egy része. A tüzérség hatalmas lövései füsttel terítette be a csatateret, majd megindult a gyalogság, sortüzekkel és rohamokkal. A csata alatt minden mozgás előfordult, teljes arcvonalban fordulás, húzódás, vonalból szakaszba és vissza fejlődés, a lovasság támadása ellen karéj alkalmazása. A sortüzek leadása is változatos volt: össztűz és szakaszonkénti lövéseket adtunk le. A rohamok is látványosak voltak, a hosszú arcvonalak összecsaptak, majd a kaotikus visszavonulásból a gyors visszarendeződés jól sikerült a csapatoknak.

A koalíciós erők visszavonulása jelezte a csata végét. Az értékelés alkalmával ismét dicséretet kaptunk, de nem maradt el a kritika sem, a tiszt és a zászló hiánya.

A korszak magyarországi hagyományőrzői az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődtek.  Átalakult a korszak hazai vezetése, új csapatok szerveződtek, fő törekvésünk a minőség és nem a mennyiség. A ruházat, felszerelés és fegyver megfelel, kitűnt, hogy a puskák nagy részére már szurony van feltűzve, ami nagyon fontos és látványos. Már csak egy csatát kell megvívnunk, a hazai elismerést kell kiharcolnunk. Szükség lenne a Győri csata megrendezése (2019-ben 210 évforduló lesz), amihez támogatókat kell szereznünk. 

Jövőre ismét sok rendezvény várható, a már megszokott csaták mellett egy nagy megmérettetés lesz: Lipcse, a Népek csatája, ami 205 évfordulós lesz. Reméljük sikerül kijutnunk.

Vastag András

 

Austerlitz 2017
Austerlitz 2017 (fotó: Michaela Wecker)
Austerlitz 2017 (fotó: Zbigniew Mikesz)
Austerlitz 2017 (fotó: Michaela Wecker)
Austerlitz 2017
Címkék