A Somogyi Huszárok jelentik

Túl a Papuk-hegyen

A márciusi ünnepségek, majd a szolnoki emlékcsatában való részvétel után az április is tartogatott tennivalókat a Somogyi Huszároknak. A Sors, valamint a Trenkovi Panduri horvát hagyományőrző egység hívására a somogyiak delegációt küldtek a Szerémség nyugati kapujában található Pozsega városába.

Az egykor s manapság is német földön rettegett pandúrok utódai barátsággal fogadták a 180 kilométerről érkező huszárokat, akik nem kis meglepetésükre nem megkerülték a Papuk- hegyet, hanem azon egyenesen áttörtek.  A bemutatkozást követően a házigazda horvátok bemutatták székhelyüket és büszkén újságolták el, hogy a modern technikának köszönhetően egy eddiginél sokkal pontosabb portrét alkothatunk alapítójukról, a híres Trenk báróról.

A beszélgetés folyamán kiviláglott, hogy a két csapatban sok közös pont van: mindkettő közel húsz esztendős tevékenységet tudhat magáénak, amely több mint 1000 rendezvényt ölel fel.

A jól sikerült találkozón a Somogyi Huszárok és a Trenkovi Panduri között kiformálódott egy jövőbeni együttműködés. Egyetértés született abban is, hogy a csapatok legközelebbi találkozóján az adott szót írásos dokumentummal teszik még ünnepélyesebbé.

Lőporos hangulat Varasdon

A Somogyi Huszárok egyenruhája szinte még ki sem szikkadt, amikor ismételten magukra öltötték. S különösen akkor tölti el ez jó érzéssel a somogyiakat, amikor vitézségük bizonyíthatják egy baráti versengésben.

Szépen cseng a kard a huszár kezében, ám ezúttal a virtus és kihívás keretében a lőporral próbáltak szerencsét. Ugyanis az egykori horvát fővárosba, Varasdra szólt a meghívásuk, ahol hivatásos katonák, profi sportlövők és kimondottan lövészetre specializálódott hagyományőrzők mellett a Somogyi Huszárok is részt vettek az első nemzetközi hagyományőrző versenyen.

A megmérettetésen a somogyiak szépen helyt álltak. A toronymagas favoritnak számító Károlyvárosi Gárda hagyományőrzőit, akik mind egyéni, mind csapat szinten favorithoz méltó győzelmet arattak, ugyan esélyük sem volt megszorongatni, ám egyéniben középmezőnyben, csapatban pedig a lovasságot képviselők között másodikként végeztek.

A rendezvény zárásaként a hagyományőrzők a helyi katonaelődökre is emlékeztek, amikor a varasdi huszárlaktanyát felkeresték. A házigazda Varasdi Huszároknak pedig valamennyi csapat megígérte, hogy bármikor készek arra, hogy a virtust megmutatva tisztelegjenek baráti versenyben a múltnak.

Ferdinánd Huszárok nyomában

A Somogyi Huszárok szeretik ámulatba ejteni bajtársaikat. Eleikhez hasonlóan váratlanul és azon a csatatéren tűnnek fel, ahol a legnagyobb szükség van rájuk vagy ahol elődeik lábnyomába léphetnek. Nem csupán arra ügyelnek, hogy olyan helyi identitást erősítő rendezvényen vegyenek részt, mind Nagyatád Város napja, hanem keresik az alkalmat, hogy a történelmi események helyszínein is járjanak.

Ezúttal az április a legendás és 170. évfordulóját élő Tavaszi Hadjárat adott apropót nekik, hogy felkerekedjenek. A főerőket Isaszeg határában érték utol, ahol már készülődtek az osztrák erők elleni támadáshoz. Épp idejében érkeztek meg ahhoz, hogy a csatában a magyar fegyverek győzelmét segítsék elő.

De a győzelem koránt sem jelentette azt, hogy véget ért volna az egykori hősök nyomának követése! A Somogyi Huszárok a következő rendezvényének helyszíne ugyanis az egykori toborzási körzetükben található Nagysalló volt. Míg a magyar hagyományőrzők derékhada Gúta térségében állomásozott, addig a Somogyi Huszárok a Felvidéki Huszár Hagyományőrző Egyesület egy különítményével a helyi ünnepségen tisztelgett a csata emlékére emelt Obeliszknél, majd tartott bemutatót a huszárok kiképzését szolgáló 6 vágásból.

A dél már Gúta községben érte a somogyiakat, ahol a helyi honvédsírok közelében emlékezett a felvidéki magyarsággal együtt a jeles időszakra. Azonban pihenni nem volt idő, hiszen aznap még Megyercset és Keszegfalvát is érintették az emlékhadjáratban részt vevő hagyományőrzők. Utóbbi helyszínen a Somogyi Huszárok adták a díszőrséget.

A következő napon a Somogyi Huszárok pedig a Tavaszi Hadjárat felvidéki záróakkordjain is jelen voltak, mind Izsán, mind Révkomáromban.

Somogyi Huszár a Zrínyiek birtokán

Míg a Somogyi Huszárok Révkormáromban képviseltették magukat, egy részük hajnalban nem Észak, hanem Dél felé vette az irányt, hogy a reggeli órákban a köd lepte Bilogora hegyvidéken, Zrinski Topolovac községében bukkanjanak elő. Megjelenésük azonban nem riadalmat, hanem örömöt okozott a horvátoknak, akik régi jó ismerősként köszöntötték őket a Bjelovári Huszárokkal egyetemben.

E találkozón ugyanis a bjelovári huszárok a közös hősök előtt, Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc előtt tisztelegtek, hogy a hazájukért tenni akaró nemes férfiakat e napon hűtlenség vádjával vérpadra küldték. De nem csupán rájuk, hanem a település egyik nagy mecénására, Zrínyi Katalinra is emlékeztek. Emlékművét mind  a horvát, mind a magyar hagyományőrzők megkoszorúzták.

Örömteli meglepetés várta a Somogyi Huszárokat. Ugyanis a községi vezetés már részben hozzáfogott ahhoz, hogy a település egykori huszárlaktanyáját felújítsák, s ígéret hangzott el arra, hogy a teljes rekonstrukciót követően ismét a huszárok és hagyományőrzők szolgálatába állítják.

A programgazdag hónap okot ad az elégedettségre a vigadalomra és így kettőzött erővel készülnek a fényes diadalra, a Buda vári ostromra!

Erőt, Tisztességet!

Bosnyák Dávid János
hö. huszár kornétás

Pozsega városában
Varasdi lőverseny
Nagyatád városnap
Isaszegi csata
Felvidéki Magyar honvédekkel Nagysallónál
Nagysallói Obeliszknél ünnepség
Révkomáromi megemlékezés
Bajtársi hangulat Zrinski Topolovac községben
Zrinski Topolovac Huszárlaktanya előtt
Címkék