Kiképzési nap és Honvéd bál

2018. január 12-én ismét Zalaegerszegen tartotta kiképzési napját a Magyar Huszár és Katonai Szövetség, melyen a zalaiakon kívül a váci nemzetőrség, a váci nyargaló tüzérek, a szegedi hármasok és a budakeszi honvédek vettek részt. A kiképzési nap keretében Farkas Tibor pirotechnikai mérnök precíz biztonságtechnikai előadását hallgathattuk meg, melyben a jelenleg hatályos szabályozás mellett gyakorlati tudnivalók is elhangzottak.

Ezt követően a szövetség kiképzési rendszerének következő lépcsőfokaként elméleti vizsgán vettünk részt, melynek keretében először a 48-as gyalogság felszerelésére és megjelenésére, majd a 48-as forradalom és szabadságharc történelmi hátterére vonatkozó 20-20 tesztkérdésből álló tesztet kellett valamennyi honvédnek kitöltenie. A vizsgán mindenki jó eredménnyel szerepelt.

A tartalmas ebéd elfogyasztását követően valamennyien a lőtérre vonultunk, ahol Farkas Tibor és Berberovics István tartott rövid gyakorlati oktatást a helyes elöltöltős fegyverhasználatról és karbantartásról, majd jöhetett a sokak által várt verseny, melyen a vizsgázott elöltöltős fegyverekkel a sportlövész honvédek mérték össze tudásukat. 

Rövid délutáni pihenő utáneste hét órakor kezdődött a mindenki által nagyon várt II. Honvéd Bál, melyet idén is a Kölcsey gimnázium aulájában tartottunk, és amely persze nem valósulhatott volna meg feleségeink és a markotányosnők hathatós segítsége nélkül.

A bálon fellépett a Szélrózsa táncegyüttes, a Baki Pántlikák, a Zalai Regruták, valamint Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna, akik operettbetétekkel szórakoztatták a megjelenteket. Külön köszönet a Zalai Regruták szüleinek azért, hogy lehetővé tették a gyerekek előadását ezen a kései órán.

A bálon hajnalig szólt a zene a táncoslábúak legnagyobb örömére, volt tombola, aki pedig baráti beszélgetésre vágyott, a büfében megtehette. Külön öröm, hogy idén a nagykanizsai, a szombathelyi és a gyenesdiási huszárok is velünk ünnepeltek.

A bálon átadásra került Szabolcs Péter szobrászművész által felkérésünkre készített Hertelendy Kálmán emlékplakett, melyet minden évben a hagyományőrzésben kiemelkedő, és egyesületünkkel baráti, bajtársi kapcsolatot ápoló szervezetnek kívánunk adományozni. A Hertelendy Kálmán emlékplakettet valamennyiünk egyöntetű döntése alapján a Budakeszi honvédek kapták.

Reményeink szerint a bált minden évben megrendezzük, a jövő évtől kezdve már jótékony céllal is kiegészítve. 

Kiképzési nap és Honvéd bál
Kiképzési nap és Honvéd bál
Kiképzési nap és Honvéd bál
Kiképzési nap és Honvéd bál
Kiképzési nap és Honvéd bál
Kiképzési nap és Honvéd bál
Kiképzési nap és Honvéd bál
Címkék