III. Igali Nemzetközi Huszártalálkozó

A Somogyi Huszárok immár harmadik alkalommal gondoltak arra, hogy egy szép nyári napon ismét elővegyék egyenruháikat és horvát bajtársaik társaságában, huszárosan búcsúztassák el majd a nyarat. Helyszínül azt a települést választották, ahol a két egyesület aláírta egymással az együttműködési megállapodását. A papír és a toll e két hagyományőrző csoport között azonban nem a megállapodás alapja és tárgya, csupán tanúja. A kölcsönös találkozások egymás rendezvényein, a jó légkör szinte bizonyosan garantálta, hogy a bajtársak szívesen veszik ezt a kis nyári találkozást, s így is történt.

2017. augusztus 12-én Igal városában a déli órákban érkeztek meg a bajtársaink Bjelovárból, s miután elfoglalták szállásukat, velünk költötték el ebédjüket. A délután igencsak szép és látványos bemutatót ígért a helyi lakosoknak és a városi fürdő vendégeinek. Délután 4 órától a felvezetésben csikósok ügyességi bemutatóját láthatta a nagyérdemű. A csikós bemutató után a huszárok vették birtokukba a bemutató helyszínét.

Elsőként is a házigazda Somogyi Huszárok mutatta meg tudását. Előbb a gyalogos bemutatójuk során villantották meg, milyen vívótechnika tette híressé a magyar huszárt, majd következett két lovas bemutató. Az egyikben a közönség a páros, avagy járőr bemutatót láthatta, mely patanyom figurák mentén és hogyan mozogtak a huszárok, a kígyóvonaltól az átlón át egészen addig, míg a lóháton való szablya forgatást mutatták be. A feladatok végrehajtói Tóth János őrnagy és Kissné Cselik Csilla káplár voltak. A huszár ugyanakkor nem csak párban, de egyénileg is képzett kell, hogy legyen, tudnia kell bánnia hű társával, a lóval. Bodor Sára közvitéz azt mutatta meg, hogy a huszár még kantár nélkül is képes lovát irányítani, míg Novák Ferenc strázsamester a ló és lovas közötti bizalom állapotát szemléltette, amikor lovát különböző trükkökre „kérte”.

Azonban horvát bajtársaink sem kívántak adósak maradni a látottakért, és ők a nagyobb létszámú, kötelékben végrehajtott mozgásokat mutatták be. A horvát huszárok gyönyörű egységben hajtották végre a kiskört, a fésűt és az átlókat is, hogy aztán a bemutatójuk végén úgy vágtázzanak ki, hogy a föld is beleremegjen.

A közönség elbúcsúztatta a huszárokat. Miután lovaiknak enni- inni adtak és lenyergeltek kötetlen formában, újra találkoztak és együtt töltötték a délután hátralevő szakaszát. S hogy lássák, milyen a magyaros vendégszeretet, csak vacsora után kívántunk nekik szerencsés haza utat, tarsolyunkban tudva ígéretüket, hogy Barcson szeptemberben találkozunk.

Erőt, Tisztességet!

Bosnyák Dávid János,
hö. huszár kornétás

III. Igali Nemzetközi Huszártalálkozó
III. Igali Nemzetközi Huszártalálkozó
III. Igali Nemzetközi Huszártalálkozó
Címkék