A Fehérvári Huszárok Olaszországban

A Fehérvári Huszárok Egyesületének nevében - beadott kérelem alapján - a kapott ajándéktárgyakkal való elszámolásnak az alábbiakban teszek eleget. Egyesületünk 3 tagja 2019 június 8-án elutazott Follinába (Észak-Olaszország) I. Világháborús megemlékezésre. A meghívást az olasz Kék Szalag Szövetségtől (Nastro Azurro) kaptuk immár a negyedik alkalommal (először Assiágóba, majd Feltrébe, illetve tavaly Bassano de Grappába). Ez a szervezet tart megemlékezéseket az elesett katonáért illetve hadisírok gondozását tekinti egyik alapfeladatának.

A programok június 8-án 14:45-kor kezdődtek, amikor is Follinából elautóztunk Nervese della Battigliába, amely a Piave partján található és ott a Sacrarió Militare del Montelló (katonai temető, osszárium ahol több ezer katona van eltemetve), ahol letettük az emlékezés koszorúját. A megemlékezés követően visszamentünk Follinába ahol a XIII. században épült templomban folytatódott a megemlékezés. A bőséges vacsora elfogyasztását követően pihenni tértünk.

Június 9-én Follinában 09:30-kor zászlófelvonással kezdődött a megemlékezés, amit egy hagyományőrző felvonulás követett az ottani katonai temetőhöz, amelyet 2013-ban újítottak fel és kb. 900 katonának (olasz, osztrák, magyar, bosnyák, cseh, szlovák horvát, ukrán) a nyughelye. Itt is koszorúzott a kis küldöttségünk, a 6 ünnepi beszéd megemlékezés után elvonultunk a fogadásra ahol is átadtuk városunk ajándékát, Follina polgármesterének, a Kék Szalag Szövetség vezetőinek.

A fogadást követően elindultunk haza közel 670km megtétele után megérkeztünk Székesfehérvárra az esti órákban. 

Székesfehérvár, 2019. június 14.

Tisztelettel:

Páli Csaba
Fehérvári Huszárok Egyesülete
Számvevő

A Fehérvári Huszárok Olaszországban
A Fehérvári Huszárok Olaszországban
A Fehérvári Huszárok Olaszországban
A Fehérvári Huszárok Olaszországban
A Fehérvári Huszárok Olaszországban
Címkék