Életünket és vérünket!

A magyar történelemben kevés olyan pillanat volt, amikor uralkodó és nemzet oly módon egymásra voltak utalva, mint amikor az ifjú Mária Terézia trónra lépett. Az országgyűlés pedig oly egyként és egyszerre soha nem ajánlotta életét és vérét, nem csak a dinasztia, de országunk érdekeiben, egy jobb jövő reményében. A magyar huszár legfényesebb tetteinek sora is uralma alatt kezdődött. A legfényesebb diadalok egyike, amire a világ máig emlékszik Hadik András „csínye”, a berlini portyára. Ekkor vált a huszár igazán a magyar katona elsődleges, és mindenhol ismert szimbólumává. Fintora a sorsnak, hogy talán külhonban e dicső fegyvernemet jobban ismerik, mint honfitársaink…

A Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületében örömmel fogadták el a meghívást, és keresték fel a ragyogó napban fürdő Bécsújhelyet, hogy emlékezzenek. Megemlékezzenek a magyar országgyűlés nemes felajánlásáról, és gondoljanak a katonákra, akik a harcokban hírnevet szereztek a huszárnak. S volt még egy célja a Somogyi Huszároknak: főhajtással adózni az ezred kötelékében harcoló azon huszárok előtt, akik itt, a Theresianum falai között szerezték meg katonai talentumukat, és használták hol a kétfejű császári sas, hol a magyar érdekek védelmére.

A császár és királynő által alapított, és fennállásának 265-ik évét ünneplő, Európa és a világ első Katonai Akadémiájának patinás falai között, mely ma is katonai oktatási intézményként üzemel, közel 300 hagyományőrző vett részt az ünnepségen. A magyar huszárokat a Loretto-i Esterházy- huszárok, a Szombathelyi 11-es Császári és Királyi huszárezred hagyományőrzői és a Somogyi Huszárok képviselték. Az ünnepélyes megnyitón a somogyi delegációt név szerint köszöntötték. Érdemes kiemelni, hogy a somogyi hagyományőrzők híre az elmúlt években, nem csak Ausztriában, Bajorországban, Türingiában, vagy éppen Horvátországba jutott el, hanem a lengyel, cseh, bolgár, olasz és francia földre szintén.

Ezt követően az egykori uralkodóház képviseletében Sándor és Hertha Habsburg tartott katonai szemlét és méltatta röviden az egykori Osztrák- Magyar Monarchia katonáinak fegyvertényét, valamint a születésének 300-ik évfordulóját ünneplő Mária Teréziának érdemeit. A találkozó közös istentisztelettel folytatódott a Szent György kápolnában, ahol az alakulatok zászló sorfala között tartottak istentiszteletet, és lehettünk szemtanúi a tömjén füstjén keresztül, hogy a 10 éve az intézményben működő díszelgő alakulat zászlóját felszentelik.

Az események tetőpontját azonban az istentiszteletet követő koszorúzás, díszfelvonulás és díszmenet képezte Mária Terézia szobra előtt. A császárvadászok, gránátosok, dragonyosok, huszárok és más egységek által bemutatott „marsch” nem csak a megjelent vendégeknek, de az intézményben oktató tisztek és tanulók részéről is elismerést váltott ki. Jól eső érzés volt, hogy a protokolláris program után találkozni tudtunk a velünk partnerségben álló szervezetekkel.

Büszkén képviseltük Magyarországot, Somogy megyét és Kaposvárt, s bízunk benne, sokszor lesz rá lehetőségünk. Számos alakulattal cseréltünk címet, készítettünk közös portrét. E méltóságteljes ünnepségnek záróakkordját Mária Terézia uralmának jelmondatává vált címünk latin megfelelőjével és a hagyományőrzők üdvözletével szeretném zárni:

Vitam et Sangiunem! Erőt, Tisztességet!

Bosnyák Dávid János,
hö. huszár kornétás

CsatolmányMéret
PDF ikon Életünket és vérünket!824.58 KB
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Életünket és vérünket!
Címkék