Balogh Márton Katonadal Emlékverseny

Balogh Mártont igazán 1981-ben ismerte meg az ország, amikor is megnyerte a televíziós „Röpülj páva” népdalverseny nagydíját. Rendkívüli hangjával, autentikus előadásmódjával és megnyerő személyiségével szinte beénekelte magát a köztudatba. Ettől kezdve haláláig (2010) a Honvéd Együttes énekes szólistája volt. Mindvégig a huszárnóták, bakanóták, katona- és bordalok, a népi- és katonai hagyományőrzés, valamint a hazaszeretet kivételes hangú, állhatatos és egyben egyedi képviselője- és tolmácsolójaként élte művészi és egyéni életét. 

Az utóbbi időben a nemzeti hagyományőrzés képviselői és résztvevői, valamint illusztris népzenei együtteseink körében egyre többször felmerült Balogh Márton népdalénekes személye, karakteres hangja és előadásmódja, amely mai napig űrt hagyott e területen maga után. Többek részéről felvetődött az, hogyan lehetne zenei örökségének megőrzését, egyéni stílusának továbbvitelét és a népzenei-, néptánc köztudatba való újbóli visszatérését kezdeményezni.

Balogh Márton Katonadalverseny - forrás: https://honvedelem.hu/hirek/katonadalra-fel.html

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Vitézi Ének Alapítvány országos vetélkedőt hirdet meg e témában egyetemek, főiskolák, középiskolák, szakgimnáziumok, zeneiskolák, honvéd kollégiumok tanulói és a 14 éves kort elért fiúk, valamint felnőtt férfiak – kiemelten a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses, polgári állománya részére. A megmérettetésre kizárólag szólóénekesek jelentkezését várjuk! E verseny meghirdetéséhez kapcsolódik még a túrkevei Madarász Károly Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja Törzsasztal Tagozata is.

A Katonadalverseny lehetőséget ad arra, hogy a jelentkezők bemutathassák tudásukat a katona-, huszárdal éneklés és a bakanóták repertoár ismerete, valamint Balogh Márton zenei öröksége interpretálása tekintetében, e hagyományápoló és tehetségkutató rendezvény keretében.

A részvétel zenei feltételei: Minden résztvevő maga állíthatja össze programját katona- háborús- és hazafias népdalokból, baka- és huszár nótákból, azzal a megkötéssel, hogy a műsorban legalább egy, Balogh Márton által énekelt dalnak is kell szerepelnie. Az előadott dalok száma nincs meghatározva, de a program hossza nem haladhatja meg a 10 percet. Élő hangszeres kíséret lehetséges (elsősorban népi hangszerek).

A Balogh Márton zenei tehetségkutató verseny formai-, tartalmi előkészítését, szervezését és lebonyolítását, ezek pályázatok útján való finanszírozását (később zenei- és egyéb kiadványok kiadását) a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Vitézi Ének Alapítvány végzik.

Balogh Márton Katonadal Emlékverseny forrás: https://honvedelem.hu/hirek/katonadalra-fel.html

***

A verseny fővédnöke: Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő

A verseny szakmai támogatója: Honvédelmi Minisztérium 

A verseny média támogatója: Folk Magazin

A zsűri:

  • Rossa László,  Tinódi Lantos-díjas zeneszerző, zenei dramaturg, tanár, társelnök
  • Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész, tanár, társelnök
  • Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, Érdemes művész koreográfus, táncművész, a Nemzet Művésze
  • Vavrinecz András, Martin György-díjas népzenész, zenetanár, zenekutató
  • Székely Tibor, Martin György-díjas hagyományőrző ezredes,  a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke
  • Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, főiskolai tanár,  a Csoóri Sándor Társaság elnöke
  • Navratil Andrea, Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész, tanár 

A verseny menetrendje

A verseny meghirdetése:  
2024. január 21. (vasárnap) 15.00., a Magyar Kultúra Napja alkalmából Túrkevén, Balogh Márton szülőhelyén. Helye: Városháza (vagy Madarász Károly Művelődési Ház)
2024. január 27. (szombat) 11.00. sajtótájékoztatóval egybekötve, Budapesten Helye: Honvéd Kulturális Központ

A versenyre való jelentkezés: meghosszabbítva 2024. augusztus 28-ig, a katonadalverseny@magyarhuszar.hu email címen (a jelentkezési lap a csatolt dokumentumok közül letölthető). A jelentkezést követően a szólisták szakmai tájékoztatást kapnak a magyarhuszar.hu weboldalon és szakmai segítséget (tanácsot) is kérhetnek a zsűritől a katonadalverseny@magyarhuszar.hu email címen, s ezt követően a szervezőkkel való telefonos egyeztetés alapján kötik össze őket az illetékes szakemberrel.

Regionális válogatók:  
1. 2024. április 19. (péntek) 14.00-18.00, III. Nagykun Huszártalálkozó, Kisújszállás, Vigadó
2. 2024. május. 11. (szombat) 14.00-18.00, Balla Zoltán Emléknap, Kiscsősz, Pajta
3. 2024. szeptember 14. (szombat) 9.00-11.00, Budapest, Honvéd Kulturális Központ

Döntő:2024. szeptember 14. (szombat), 11.00-18.00. Honvéd (Stefánia) Kulturális Központ, Budapest. A verseny zárásaként 16.00-kor Gálaműsor

A díjazottak lehetőséget kapnak a Magyar Honvédségen belül egy éven át tartó műsorforgalmazásra, a Honvéd Együttessel való együttműködésben.

Balogh Márton Katonadal Emlékverseny
Balogh Márton Katonadal Emlékverseny meghirdetése - forrás: https://honvedelem.hu/hirek/katonadalra-fel.html
Balogh Márton Katonadal Emlékverseny meghirdetése - forrás: https://honvedelem.hu/hirek/katonadalra-fel.html
Balogh Márton Katonadal Emlékverseny meghirdetése - forrás: https://honvedelem.hu/hirek/katonadalra-fel.html
Címkék