vitéz Tóth Károly temetése

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, vitéz Tóth Károly a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület kapitánya, a hegymagasi malom gazdája, egykori 56-os politikai fogoly 92 éves korában, november 26-án elhunyt.

A gyászmise december 3-án, pénteken 14 órakor lesz a hegymagasi templomban. Édesapánk temetésére ezt követően, 14.45-kor a huszáregyesület katonai tiszteletadása mellett kerül sor a hegymagasi temetőben.

Áldott legyen drága emléke és nyugodjon békében!

Gyászoló gyermekei

 

Fájó szívvel tudatjuk, hogy november 26-án, hosszú gyengélkedés, majd állapotának hirtelen válságosra fordulása után elhunyt vitéz Tóth Károly, aki az 1956-os forradalom bukása után több mint tíz évet raboskodott politikai elítéltként.

Az 1929-ben született Tóth Károly 16 évesen, sorozott katonaként élte át a II. Világháború végének borzalmait, majd a hadifogságból megszökve tért haza Magyarországra.  Hamarosan emigrációba kényszerült, ahol hazafias lelkesedéből a Nyugaton működő magyar katonai ellenállás tagja lett. Életveszélyes küldetést vállalva az ötvenes években többször kelt át titokban a magyar-osztrák határon, végül az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után került a magyar és a szovjet állambiztonság kezére.

A magyar katonai bíróság 15 év börtönre ítélte, fogságából csak tíz és fél év elteltével szabadult, de a valódi szabadságot számára csak a rendszerváltás hozta el.

Tóth Károly 1992-ben csatlakozott a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesülethez, ahol csakhamar a katonai hagyományőrzők országszerte ismert és szeretett alakja lett. A fárasztó lovastúrákat, vadászlovaglásokat épp úgy lóháton teljesítette, mint fiatalabb társai, hagyományőrző egyesületünkben kapitányi rangot kapott. A 2015-ben Budapesten rendezett Nemzeti Vágtát 86 évesen szintén lóháton, az ország legidősebb aktív huszáraként vezette fel.

A gyászoló katonai hagyományőrző közösséget ezúton tájékoztatjuk, hogy temetése -- római katolikus szertartás szerint és a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület tagjainak katonai tiszteletadása mellett -- december 3-án, 14 óra 45 perckor lesz Hegymagason. A gyászmise 14 órakor kezdődik a hegymagasi templomban. Kérünk minden hagyományőrző bajtársunkat, hogy Karcsi bácsit egyenruhában kísérjük utolsó útjára - gyülekező és eligazítás 13 óra 30 perckor a hegymagasi templom előtt.

Bajtársai szívükben őrizzük emlékét - temetés után a Hegymagasi Tóth malom kertjében tábortűz mellett lesz rövid, kötetlen megemlékezés Karcsi bátyánkról.
Kérünk minden huszáregyesület képviselőjét, hogy részvételi szándékotokat és a résztvevők hozzávetőleges létszámát szervezési okok miatt az info@capari.hu email címre jelezni szíveskedjetek!

Fontos információk

  • A temetésre érkezők várhatóan nagy száma miatt a család barátoknak, ismerősöknek, rokonoknak sajnos nem tud szálláslehetőséget biztosítani, kérjük a messzebbről utazók erről, ha szükséges, maguk gondoskodjanak.
  • Szeretnénk felhívni a gyászmisén résztvevők figyelmét arra, hogy a járványhelyzet miatt a templomban védőmaszk viselete kötelező!
vitéz Tóth Károly temetése
Címkék