vitéz Máriássy László

Az 1956-os magyar forradalomra emlékezünk a héten, ezúttal egy olyan ember tetteinek felidézésével, akinek az életútja önmagában is egy színes regény. V. márkus- és batizfalvi Máriássy László a hősünk, aki huszár főhadnagyként végigharcolta a II.világháborút, többször megsebesült. Ritka kivételként túlélte a Budai Vár kéthónapos ostromát és a kitörést, az ÁVH kihallgatásait, mint deklasszált nemes dolgozott hullamosóként a Rókus kórházban, és sertésgondozóként a nagytétényi hizlaldában…

1956 első napjaiban sodródott a forradalmi eseményekbe. Már napok óta lövöldöztek, amikor lement az utcára, hogy tejet és kenyeret vegyen. Az Ady mozinál járt,( később Filmmúzeum, most Brodway ) amikor forradalmárokkal találkozott, akik épp a mozi előtti orosz ágyút készültek elfoglalni. A volt huszárban feltámadt a virtus, háborút járt tapasztalatát felhasználva lerohanták az oroszokat, és azonnal tüzelni kezdtek a felvonuló tankokra. Ettől kezdve nem volt visszaút. Vezető szerepet játszott a belvárosi harcokban, Kálvin tér, Múzeum körút, Népliget, stb. Volt ludovikás társa, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere maga mellé vette, és kíséretébe jelölte a tököli tárgyalásra. A világtörténelem egyik legszégyenteljesebb eseménye volt a küldöttség szovjetek általi letartóztatása, amit Máriássy a véletlennek köszönhetően került el, ugyanis az utolsó pillanatban más feladatot kapott. A szovjet orvtámadást Csepel védőjeként érte meg, egészen november 9.-éig tartottak ki, amikor a nyomasztó szovjet fölény miatt a további ellenállás értelmetlenné vált Egy utcai igazoltatás során került szovjet fogságba. Az azonnali agyonlövetést elkerülte, mivel csak később azonosították, immár magyar őrizetben. A fogva tartottakat Szibériába akarták deportálni. A foglyokat szállító teherautóról több társával együtt megszökött, és néhány napon belül átlépte az osztrák határt.

Ettől kezdve mesébe illő kalandokon át vezetett életútja. Előbb Angliába került nővéréhez, majd fakitermelésen dolgozott Ghánában. Kongó a következő állomás, majd Malajzia, Szingapúr következett. Mindenhol megállta a helyét, becsületet és elismerést szerzett a magyar névnek. 1999-ben költözött haza, Budapestre. Élete utolsó hónapjaiban lakásán fogadta v.Győrffy-Villám András és Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárokat, akiknek hosszan mesélt életéről.

Temetésén, a farkasréti temetőben még élő bajtársai, tisztelői kísérték utolsó útjára, sírjánál hagyományőrzők álltak díszőrséget. V.Máriássy László egész életével a hazájáért utolsó leheletéig áldozatra kész igazi magyar huszárt testesítette meg.

Legyenek a példaképeink!

v.Győrffy-Villám András
forrás: Győrffy-Villám A., "Az utolsó huszárok II."

Címkék