VIII. Görgey emléktúra

Egészen Krasznahorka büszke váráig vezetett a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület által szervezett VIII. Görgey emléktúra útvonala, s mivel a krasznahorkai várjátékokon való részvétel sötétedésig tartott, így a hagyományőrök valóban látták, amint a várra az éj homálya ráborul.

A sokezres közönség, köztük számtalan felvidéki magyarral, hangos tapssal jutalmazta a bemutatókat és ugyan a dalnál maradva – melyet Vesztergám Miklós tárogatóművész el is játszott a helyszínen – most Rákóczi dicső korának visszajöveteléről nem szól a fáma, de a 48/49-es szabadságharc dicső korszakából jócskán ízelítőt kapott az ide látogató. Látványos csatabemutatóban elevenedtek meg a Coburg-huszárok, a honvédtüzérek, a honvédvadászok, az osztrák dragonyosok, valamint a kozák lovasság összecsapásai, mely kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az emléktúra az 1849. július 21-i dubicsányi csatának is emléket állít, ahol Görgey serege utóvédharcot vívott az orosz haderőkkel.

Nem kevesebb sikert aratott a huszárkarusszel 11 egységes Coburg-egyenruhával és 3 dámalovassal szintén az ezred színeiben, illetve a korabeli toborzást előadó néptáncosok verbunkja, valamint a csikósbemutató. Ám mégis őszintén megvallhatjuk, hogy a közönség tetszését leginkább a lótolvajlásért meglakoló betyár felakasztása nyerte el, hiszen még a bitófa is összeszakadt. A hagyományőrzők végül a legkisebbek örömére huszárlovakon lovagoltatták a gyermekeket, arcukon mosollyal, nyomát sem mutatva a tegnapi, az aznapi lovaglás, a korán kelés, a kánikula okozta fáradalmaknak, hiszen mi hagyományőrök tudjuk, a korhű csatákat a közönségnél csak a szereplők élvezik jobban!

Pedig valljuk be, hogy elfogadható lett volna a fáradtság nyoma a tekinteteken, hiszen a résztvevők augusztus 3-án reggel fél 9-kor indultak hosszú útjukra papi áldást követően, hogy tisztelegjenek a szabadságharc hősei emlékének, bejárva azokat az útvonalakat, ahol Görgey Artúr egykor toborzásokat tartott. Mi sem bizonyítja jobban a szervező egyesület hagyományőrző szándékát, ha tudjuk, hogy a 8. Coburg-huszárezred felvidéki magyar és tót legénységből állt, mint az, hogy az emléktúrán résztvevők harmada felvidéki magyarként, szlovák állampolgárként vett részt. Az ózdi szervezők ugyanis a katonai hagyományőrzés mellett „zászlajukra tűzték” a magyarságtudat, a határon túli kapcsolatok erősítését is. Mindezt azonban nem semmitmondó 50–60 oldalas elméleti tanulmányokkal teszik, hanem a gyakorlatban valósítják meg. A felvidéki lovasok gyakran csatlakoznak az ózdi hagyományőrző megmozdulásokhoz, melyek közül legnagyobb volumenűek a Görgey emléktúrák.

Az útvonalban és programban minden évben változatosságot felmutató rendezvények közül az idei, a nyolcadik több területen is kiemelkedik. 57 lovas indult útnak Ózdról, melyhez később további 13-an csatlakoztak, így a maga 70 lovával ez volt az eddigi legnagyobb létszámú lovastúra. A hegyekben kígyózó sor vagy a tarlón egymás mellett sorakozó lovasok látványa örök emlék marad nemcsak a résztvevőknek, hanem annak is, aki látta őket.

Az emléktúra azonban korántsem volt leányálom, a csapat katonás fegyelmezettsége és komolysága nélkülözhetetlen volt, hiszen az eddigi leghosszabb útvonalat tudhatják maguk mögött a teljesítők. A Gombaszögig tartó első napi táv 65 km, második nap 25 km Krasznahorkaváraljáig (kiegészülve a bemutatókon való szerepléssel), harmadik nap 50 km Gömörszőlősig, míg negyedik nap a csoport egy részének Ózdra további 30 km. A maga 170 km-ével valódi teljesítménytúrává vált az idei, nem beszélve a hőségről és a hegyvidéki sziklás utak okozta megpróbáltatásokról. Előbbit szívesen elhagyták volna azok a vendégek, akiknek ez volt első Görgey túrája, de utóbbi ambivalens életérzéssel töltötte el az Alföldről, a sík vidékekről érkezőket: lovaikat sajnálták a terepviszonyok miatt, ám nem tudtak betelni a szemet gyönyörködtető panorámával, melyet stílusosan a „tarsolyukba” rakhattak.

Ugyanígy örömmel lepődtek meg a mai modern világ közönyösségével ellentétes borsodi és gömöri gondoskodáson és vendégszereteten. Mindebben a gyalogosoknak és a logisztikának nagy szerepe volt. A hagyományőrző túrán nem maradtak el az emlékművek megkoszorúzásai és a korabeli hangulatú esti nótázások, sőt Gömörszőlősön megtisztelte a csapatot előadásával Kátai Zoltán lantművész is. A rendezvény további színvonalát emelte, hogy Ézsiás Vencel alelnök úr túrán való részvétele mellett, Székely Tibor, a MHKHSZ elnöke is a hagyományőrzőkkel töltötte a vasárnapi nótás estét.

Nehéz volt, nehéz volt, de jó. Sokan ezzel a nemes egyszerűséggel nyugtázták a négynapos emléktúrát. És aki nem hiszi? Járjon utána!

Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület

VIII. Görgey emléktúra (fotó: Hatvani István)
VIII. Görgey emléktúra (fotó: Farkas Gábor)
VIII. Görgey emléktúra (fotó: Farkas Gábor)
VIII. Görgey emléktúra (fotó: Farkas Gábor)
VIII. Görgey emléktúra (fotó: Farkas Gábor)
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra
VIII. Görgey emléktúra  (fotó: Varga Karolina)
VIII. Görgey emléktúra  (fotó: Varga Karolina)
VIII. Görgey emléktúra  (fotó: Varga Karolina)
VIII. Görgey emléktúra  (fotó: Varga Karolina)
VIII. Görgey emléktúra  (fotó: Varga Karolina)
VIII. Görgey emléktúra  (fotó: Varga Karolina)
Címkék