Tavaszi hadjárat 25. - Válogatás az elmúlt évek képeiből

A magyar katonai hagyományőrzés minden kétséget kizáróan „húzó ágazata” a Napóleon és 1848 kora. Kétségkívül legnagyobb szabadságharcunknak állítanak emléket derék hadfiaink. Egy biztos, a nézők szívét mindig megdobogtatja a huszárok és a honvéd gyalogság látványa, s felhördül a fehérbe öltözött feketesárga lobogó alatt masírozó német láttán. Hiába, mi mindig fekete-fehérben láttuk a világot, hiába erőltették a fekete sárgát.

Rossz nyelvek szerint, úgy kell egy-egy rendezvényre katonát fogni a császár seregébe, hiszen magyar vitéz be nem állna. Ez persze így távolról sem igaz. Vannak csapatok, kik egyfajta különcségből csak azért is a fehérkabátos hagyományokat őrzik. S vannak olyanok, kik, ha a szükség úgy hozza a játék (no meg az erőegyensúly) kedvéért önfeláldozón átállnak az oldalukra. Hogy is nézne ki, amikor hős csapataink alaposan legyőzik az a háromfős császári sereget?

Itt említeném meg, hogy a korszak hadijátékain előszeretettel vesznek részt vendég felvidéki és Cseh országból érkezett csapatok, nem beszélve erdélyi barátainkról. Tehát, ha máshol nem is, a csatatéren szent a béke.

Fotók: Dessewffy Zsolt

Tavaszi hadjárat 25. - Válogatás az elmúlt évek képeiből (fotó: Dessewffy Zsolt)
Címkék