Szolnoki csata

Ismét megfújták a harci riadót Szolnokon... 2008. március 8-án, már tizenegyedik alkalommal rendezte meg a “Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány, Szolnok Megyei Jogú Város, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a MH 86. Szolnok Repülő Bázis segítségével a "szolnoki csatát". A hadijáték az 1849. március 5-i események felidézését jelenítette meg, komoly nemzetközi és magyar katonai hagyományőrző részvétellel. Érkeztek csapatok Olaszországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból.

A program 9 óra 30 perckor kezdődött a Zagyva parti Damjanich-emlékműnél, ahol beszédet mondott Szalay Ferenc polgármester. Az ünnepi beszéd után a város nevében a polgármester koszorúzott, a Szolnokra települt alakulatok nevében Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok és az egyes alakulatok parancsnokai, a hagyományőrzők nevében pedig Udovecz György hagyományőrző ezredes. Ezután az ünneplők átvonultak a szolnoki csata emlékművéhez, amelyet szintén megkoszorúztak. 10 órától pedig a Lengyel Légió utcában elhelyezett emléktáblánál - amely a csatában részt vett lengyel legionáriusoknak állít emléket -, beszédet mondott többek között a lengyel nagykövetasszony. 14 órakor a hagyományőrző csapatok felsorakoztak a kb. 3000 fős közönség előtt és Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok szemléje, majd köszöntője után megkezdődött a várva várt hagyományőrző bemutató. A történéseket Dr. Kedves Gyula alezredes, a HM HIM Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese úgy állította össze, hogy ízelítőt kapott mindenki a korszak kiképzési menetéből. Volt lovassági, gyalogsági és tüzérségi gyakorlás először külön-külön, majd egymással közösen is. A gyakorlást egy hadijáték követte, amely - mint mindig - a zárása volt a kiképzésnek. Kicsit, mint régen, vizsgázott mindenki, a közkatona, a szakaszparancsnok, a századparancsnok, de a kiképzést begyakoroltató kiképzők is.

A mintegy másfél órás bemutató jól sikerült, kiválóra vizsgázott minden hagyományőrző csapat, a rendezvény osztatlan sikert aratott. A nézők és a végrehajtók egyaránt örömmel, bár kissé átázva, átfagyva örülhettek a szolnoki diadal ismételt sikerének.

Udovecz György

CsatolmányMéret
PDF ikon Szolnoki csata3.95 MB
Szolnoki csata
Címkék