Rendhagyó lövészet Táborfalván

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) „Hagyományőrző Díszütege” zajfelmérés céljából hajtott végre próbalövészetet első és második világháborús ágyúkkal a HM Védelemgazdasági Hivatal táborfalvai Lőkísérleti és Vizsgáló Állomásán december 8-án.

A háborús kegyeleti szertartások elengedhetetlen részei a díszlövések. Ezen feladatok ellátásához a szükséges lövegeket és azok kezelőszemélyzetét a Magyar Tartalékosok Szövetsége „Díszütege”, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Biztosítja a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatala - december 1-ig a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály - számára.

A rendezvények jellege és a helyszínek sokrétűsége miatt különböző lövegekre és töltetekre lehet szükség. Nem mindegy, hogy a Hősök terén vagy egy szűk téren kell a díszlövést kiváltani.

December 8-án egy első világháborús hegyiágyúval és egy második világháborús könnyű páncéltörő ágyúval végeztek vaklőszeres próbákat Táborfalván Szakács Ákos őrnagy, a vizsgáló állomás parancsnokhelyettese vezetésével. A vizsgálat során Gúth Gábor, az MH Egészségügyi Központ századosa végezte a műszeres zajméréseket.

Jásdi Balázs, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal munkatársa elmondta: a mostani lövészeten alkalmazott vaklőszerek komoly halláskárosodást okozhatnak, így a közönség és a kezelők testi épsége miatt is fontos az ágyúk védőtávolságának pontos megállapítása, valamint a kezelők védőeszköz-szükségletét is csak így lehet megállapítani.     

Rendhagyó lövészet Táborfalván
Rendhagyó lövészet Táborfalván
Rendhagyó lövészet Táborfalván
Címkék