Privát évfordulók – Az én márciusi ünnepeim

1948: Száz év – megszülettem.

1958. március 15.: Két kisdák (Kalmár Pál és én) vált jegyet Budapesten a Bem moziban a „Rákóczi hadnagya” című filmre (10 sor, 1-2 szék, 2 x 2.-Ft). A pénztárosnő: „ Nagyon szép a kokárdátok, ilyet kellene hordania mindenkinek!”

1968: Délelőtt – tüntetés a budai Przemysl-emlékműnél, délután gyülekezés a Múzeum kertben, utána a Petőfi szobornál, kokárdák, karszalagok, Himnusz, Kossuth nóta, rendőrök.

1972: Gyülekezés a Múzeum kertben, onnan rendőri zaklatással a Petőfi szoborhoz. (Közben a yardok a Puskin moziból is kirángatják a fiatalokat… Jancsó Miklós „Még kér a nép” című filmje megy.) Kitapossuk a szobor talapzatához letűzött vörös zászlókat, munkásőrök, dulakodás, Pákh Tibort és Gondos Bélát elviszik a rendőrök, Lánchídi csata – Halászbástya, begyűjtik Gombos Pistát, egy eltorzult arcú rendőr tiszt rekedt hangon ismételgeti: „…minél több elemet kiemelni, minél többet!...” Telnek a hónapok, Kalmár Palit öt napja gyűjtötték be, már rutinosak vagyunk, kihallgatásom Újpesten az óberhé-n  (Árpád út) Foncsorozott szemüvegű kihallgatóm: „Ki voltak még ott, magának tudnia kell!” – csípőből kamuzok : „A Jimmy, meg a lányok” Dr. T.S százados: „…ne beszéljen mellé, vannak bizonyítékaink!...” Hirtelen mozdulattal jobbról egy fali trezort nyit ki, kidől belőle egy halom kokárda. Kitörő nevetésemet alig bírom visszatartani.  Az egyetemről már kirúgtak, épp segédmunkás vagyok, mi bajom lehet még? (Lehetett: ezer hátrány 1977-ig, utána 82-ig nem kaptam útlevelet stb.) Esti Hírlap: „Nacionalista tüntetés, 170 embert vettek őrizetbe…”

1989: Tízezer ember a Petőfi szobornál, onnan a TV székházhoz, Cserhalmi felolvassa, hogy „mit kíván a magyar nemzet?!” Hihetetlen lelkesedés, vége lenne a kommunista diktatúrának, létezik ez?! Gyűlés a Bem szobornál, Pákh Tibor követeli a szovjet csapatok kivonását, egyszer csak a rakpart felől egy újabb csoport érkezik, valami „szabad demokraták” – a magyar zászlókra mutatva nagy hangon : „Eez a dekoráció nem tetszik nekünk” – rövidesen kiderül, hogy ők a legradikálisabb szabadság követelők (később igazából bemutatkoznak). Délután a Batthyány emlékmécsesnél TGM (Tamás Gáspár Miklós, alias „Szekus”)  beszél, a nagyobb hatás kedvéért fekete kesztyűben.

1998: 150 éves évforduló, százötven huszár élén léptetek lóháton, át a városon a Parlament elé, mögöttem a hagyományőrzők színe-java, az emberektől elképesztő szeretet árad felénk. Két év múlva megalakul a Nemzeti Lovas Díszegység! Alapítók hagyományőrző részről: Győrffy-Villám András, Somogyi Győző, Székely Tibor.

Szép volt, megérte!

2024. március 15.

v.Győrffy-Villám András
hő. dandártábornok
a MHKHSZ örökös tiszteletbeli elnöke

Címkék