Pákozdi csata

Nem tudom, milyen időjárás volt 1848 szeptember 29-én, de 160 évvel később igencsak kegyesek voltak az égiek a Magyar Honvédség megalakulásának ünnepén.

Pontban tíz órakwor verőfényes napsütésben kezdődött a megemlékezés a Pákozdi csata emlékművénél, melyet 11 órakor a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség csapatainak bemutatója követett. Maga a hadijáték nem is annyira a csata menetét elevenítette fel, ikább a kor hadviselését mutatta be dr. Kedves Gyula szokás szerint lebilincselő magyarázatával kísérve. A terület kifejezetten ideális az effajta rendezvények számára, nevezhetnék akár természetes színháznak is. A terepet szegélyező domboldalról a közönség jól láthatta a történéseket, a hagyományőrzők produkcióját nyíltszíni tapssal jutalmazta. Az eseményt megtisztelte Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, ki a csatabemutató utáni beszédében méltatta a katonai hagyományőrzők munkáját a honvédelem múltjának felidézésében, s kérte az egybegyűlteket honvédségünk jelenének a támogatására. Ezek után jutalmakat, elismeréseket adott át. Elismerésben részesült többekközött szövetségünk, melynek képviseletében Dr. Vas László hö. ezredes úr vette át az oklevelet. Győrffy-Villám András és Székely Tibor eddigi tevékenységük elismeréseként Hadik Szablyát vehettek át a miniszter úrtól. Serf András hö. őrnagy bajtársunk szövetségünk által alapított „Magyar Katonai Hagyományőrzésért” érdemrend aranykeresztjét vehette át a rendezvény megvalósításában kifejtett munkájáért. Felbecsülhetetlen szerepe volt és van 2002. óta a rendezvény létrejöttében és lebonyolításában.

Összességében igazi jó hangulatú, teltházas családi rendezvénynek lehettek tanúi a megjelentek. Reméljük, jövőre, ugyanitt találkozunk.

Szöveg és fotó: Dessewffy Zsolt

CsatolmányMéret
PDF ikon Pákozdi csata4.1 MB
Pákozdi csata (fotó: Dessewffy Zsolt)
Címkék