Novák Katalin köztársasági elnök és magyar huszárok a sinji alkán

A Slobodna dalmacija hírportál mai száma elsőként számol be arról, hogy az idei Sinjska alka rendezvényen a horvát államfő meghívására részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök. A történelmi jellegű lovagi tornát a horvát államfő védnöksége alatt 308. alkalommal rendezik meg. Az eseményt, amely minden évben nagy médiafigyelmet kap, az állami tévécsatorna (HRT) is élőben közvetíti. A Slobodna dalmacja hírportál közli, hogy a 308. Sinjska alka legmagasabb kiemelt vendégei között lesz Novák Katalin, Magyarország elnöke, aki Zoran Milanovic államfő meghívására érkezik Sinjbe.

A sajtóbeszámoló kiemeli, hogy a magyar köztársasági elnök érkezését különlegessé teszi a „Bakonyi Poroszkálók” egyesületének 10 huszárja, akik Magyarországról lóháton érkeznek Sinjbe. Dr. Ivan Nasic, az Alkar Lovagok Társaságának titkára elmondta, hogy magyar huszárok már tavaly is részt vettek a Sinjska alka-n. Az együttműködés folytatásaként az idén a vitézi játék záróünnepségére a magyar államfő érkezése alkalmából július 20-án indulnak el lóháton. A magyar könnyűlovasság hagyományait ápoló egyesület specialitása a hosszútávú lovaglás, amely nagy kihívást jelent különösen logisztikai szempontból, mivel a lovasok több mint 750 kilométeres távot tesznek meg nyeregben két hét alatt.

A tavaly megrendezett Sinjska alka díszvendége Borut Pahor szlovén elnök volt. A lap megemlíti, hogy a szlovén média széles körben számolt be az elnökük Sinjska alkai részvételéről és várhatóan a magyar média is hasonlóan reagál majd. Az Alkát Horvátország nemzetközi szinten is népszerűsíteni próbálja, így a múlt hónapban Bécsben szerveztek felvonulást és 2024-ben várhatóan más európai fővárosokat is felkérnek az Alkar-menet megtartására.

A sinji alka (forrás: alka.hr)
A sinji alka (forrás: slobodnadalmacija.hr)
A magyar huszárok 2022-ben a sinji alkán
Címkék