„A nagy durranás” - idén is Tatai Patara

Idén immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Tatai Patara elnevezésű Törökkori Történelmi Fesztivált a Vizek Városában. A „Nagy durranás” szervezői május 27-29. között ismét több ezer embert várnak a tatai vár és az Eszterházy tér környékére. Immár hagyományosan idén is a Patara részként tartják a katona-zenekari fesztivált.

A Tatai Patara az elmúlt években Európa egyik legnagyobb 16-17. századi hagyományőrző fesztiváljává nőtte ki magát. A rendezvényt egy történelmi esemény ihlette. A XVI. század végére a török hódítások egyre nagyobb területet szakítottak ki Magyarország területéből, Tata az állandó török-magyar harcok színterévé vált. Az egyik legnevezetesebb ostrom 1597. május 23-án zajlott le, amikor is a gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány által vezetett sereg csellel visszafoglalta a várat a törököktől. Az ostrom során egy különleges haditechnikai újítást, egy petárdaként is emlegetett fegyvert vetettek be. Ez volt a patara, amivel berobbantották a várkaput, és ami végül a győzelemhez vezetett. A „tüzes találmány” egyszerű elven működött: egy harang alakú, vastag falú bronzötvényt lőporral töltöttek meg, és egy meghatározott méretű és vastagságú falapra - kapcsok, illetve csavarok segítségével - rögzítették. Eztán az egész szerkezetet felakasztották arra a kapura - a tatai ostrom esetében a várkapura -, amit be akartak robbantani. A töltet felrobbanása során keletkező nyomás a falapot szó szerint keresztüllőtte a kapudeszkákon, megnyitva az utat a támadók előtt.

A tatai vár 1597-es ostrománál történt események felidézésének ötlete 2008-ban pattant ki néhány hagyományőrző fejéből. A Pállfy Kompánia Hagyományőrző Közösség - egy rendezvényszervező céggel közösen - ebben az évben szervezte meg először a fesztivált, azaz egy egyedülálló kulturális, helytörténeti és idegenforgalmi jelentőséggel bíró rendezvényt. Már az első alkalommal bebizonyosodott, hogy a közönség „vevő” a 16-17. századi hagyományőrzők bemutatóira, a vártnál jóval többen látogattak ki a Várhoz és az Öreg-tó partjára. Az érdeklődők száma aztán évről évre növekedett, és a szervezők remélik, hogy idén is sokan látogatnak el a programokra.

Május 27-29. között Tatán, a vár környékén, illetve az Eszterházy téren zajlanak majd a programok. Péntek délután várbeli koszorúzást, kardcsörtető mustrát, illetve díszlövésekkel kísért fáklyás felvonulást tartanak. Szombaton rendezik meg a hagyományos csatabemutatókat - amelyben több mint 450 „török” és keresztény „vitéz” küzd majd meg egymással.

A rendezvénnyel párhuzamosan - május 28-án, szombaton, 15 órától - tartják az idei tatai katona-zenekari fesztivált, ezúttal a tavaly felújított és átadott Kossuth téren. Idén - a tervek szerint - a hazaiak mellett a szolnoki, a kaposvári, valamint a budapesti helyőrségi zenekarok szórakoztatják a közönséget szakalaki bemutatójukkal és összevont koncertjükkel.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a Tatai Patarán idén is bemutatkozik a városban települő MH 25. Klapka György Lövészdandár.

„A nagy durranás” - idén is Tatai Patara (honvedelem.hu)
„A nagy durranás” - idén is Tatai Patara (honvedelem.hu)
Címkék