Közlemény

A  Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöksége a 2017. október 20-án történt szerencsétlen baleset kapcsán az alábbiakat közli.

Szövetségünk huszár tagegyesületei 2017. július közepe óta végzik a közvélemény illetve a budai várba látogatók megelégedésére Huszár Díszjárőr szolgálatukat.

A tegnapi sajnálatos esemény a Kecskemét Huszár Hagyományőrző Egyesület szolgálatának végrehajtása kezdetén történt. A baleset az elektronikus sajtóban megjelentekkel ellentétben nem egy elszabadult ló mélybeugrása, hanem egy kiváló, tapasztalt lovas által lovagolt, nyugodt vérmérsékletű, eddig tisztázatlan körülményektől megzavarodott, megrettent herélt ló szerencsétlen oldalazó manőverének eredménye: Az állat az út szélét szegélyező mintegy 50 cm magas kő mellvédnek ütközvén egyensúlyát vesztve átbukott a kőpárkányon és a meredek füves rézsün megcsúszva a mélybe zuhant. Lovasa az egyensúly végzetes elvesztése során el tudta hagyni lova hátát és így személyi sérülés nem történt. A szerencsétlenül járt jószág életét vesztette.

A rendőrség a helyszínelés során szakmai vétséget, illetve okozott kárt nem tárt fel, az összes körülményt figyelembe véve az esetet véletlen balesetként zárta le.

A lovas hagyományőrző tevékenység élő állattal végzett „veszélyes üzem”! Az ehhez hasonló fatális véletlenek sajnos teljesen nem zárhatóak ki, de fegyelmezett, körültekintő munkával, lovasaink és lovaink fokozott felkészítésével, a rendkívüli körülményekhez szoktatásával minimálisra csökkenthetőek. Hosszú évek óta végezzük balesetmentesen hagyományőrző munkánkat. Bemutatók, csatajátékok, díszelgések és huszárversengések számtalan eseménye zajlott le minden gond nélkül, magunknak vagy másnak okozott károk nélkül.

Munkánkat, a Huszár Díszjárőr szolgálatot az eddiginél is nagyobb körültekintéssel, a lehető legnagyobb óvatossággal folytatjuk.

Kelt: 2017. október 21.

A MHKSZ elnöksége

Címkék