Feketelőporos évkönyv 2012 - Válogatás az elmúlt év fotóiból

Kedves Bajtársak!

Fogadják szívesen a honvédfegyveres lövészmozgalmukról valamint egyéb történelmi fegyveres lövészrendezvényről készült fényképalbumot. A képek között található a modellágyú-tüzér versenyekről is néhány kép.

Korábban már tárgyaltuk, hogy a hagyományőrző katona biztonságos fegyverkezelésének fontos eleme a fegyver tényleges használata lőtéren. Ez az egész világon általános az USA-ban a többtíz-százezres létszámú CW (polgárháborús) hagyományőrzés szerves része N-SSA lövészet stb. Nálunk "árnyaltabb" a kép, de mi változatlanul azt tartjuk: "Aki a lőtéren korrektül kezeli fegyverét az a csatában is elővigyázatos lesz"!

A mi honvédfegyveres lövészmozgalmunkban elsősorban az engedély nélkül tarható elöltöltő fegyverekkel a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége, illetve a Magyar Sportlövő Szövetség Történelmi lövész szakág által elfogadott szabályzatban szereplő, nemzeti lövészszámokat lőjük. Így: Augustin /huzagolatlan csappantyús hadimuskéta (Lenkey) huzagolatlan csappantyús hadikarabély (és a Klapka huzagolatlan csappantyús hadipisztoly) számokat.

Más történelmi fegyverek lövészete is a nemzeti lövészszabályzatban megtalálható a kanócostól, kovástól/elöltöltő/ a természetesen csak rendőrségi engedéllyel tarható, szerelt lőszeres fegyverekig -1945-ig.

Szerencsénkre a fegyverkezelés biztonságának fontosságát belátva az utóbbi években aktív hagyományőrző egyesületek is bekapcsolódtak a lövész-mozgalmunkba, ahogy a képeken majd látni is lehet.

Érdekes színfolt a modellágyú-tüzérek által méretarányos lövegekkel közvetlen irányzással lőtéri körülmények között végrehajtott lövészet. A lövegek a nemzetközi és az ennek nyomán elfogadott szabályzat alapján zajlik a miniatűrtől a nagymodell-kategóriáig. A modellágyú-tüzérek közt tényleges hagyományőrző tüzérek is megtalálhatóak.

Kérem, fogadják szívesen a képeket, minden kedves érdeklődőt, hagyományőrző bajtársat szívesen várunk a rendezvényeinken!

A "Lőmester" rovat időről időre hírt ad az aktualitásokról.

Bende Attila ny.hőr.fhdgy hö szds.

Feketelőporos évkönyv 2012 - Válogatás az elmúlt év fotóiból
Címkék