150 éve adták át a Honvédmenházat

"Ha öreg-honvéddel találkozol bárhol, emeld meg fiacskám szépen a kalapod!"
(Gárdonyi Géza: Az öreghonvéd)

1869. augusztus 21-én Pesten tartott országos honvédgyűlésen Vidats János, az Országos Honvédegylet második alelnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy  hozzanak létre a rokkant és rászoruló honvédek számára egy honvédmenházat. Az országos összefogás és adakozás segítségével 1871 október 1-jén sikerült letenni az épület alapkövét a ferencvárosi Soroksári út 62. szám alatt (napjainkban Soroksári út 114.). A Honvédmenház ünnepélyes átadására a pákozdi csata 24. évfordulóján került sor 1872. szeptember 29-én. Az első 48-as honvéd veteránt Zólyomi Mihályt 1873. március 16-án vették fel az intézménybe.

A Honvédmenház átadásának 150. évfordulója alkalmából weboldal és Facebook-oldal indul annak érdekében, hogy méltóképpen megemlékezzünk a veterán gondozásban fontos szerepet játszó intézményről. A weboldal elérhetősége a következő: http://www.honvedmenhaz.hu, a Facebook-oldal pedig itt található: https://www.facebook.com/honvedmenhaz.hu

Az idei évet szeretnénk a "Honvédmenház évének" nyilvánítani és az épület eredeti helyén egy emlékművet létrehozni, kiállítást és egy kisebb konferenciát is szervezni. A projektben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület vesz részt.

 

150 éve adták át a Honvédmenházat
150 éve adták át a Honvédmenházat
Címkék