"VÉRTES" Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület

"VÉRTES" Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület
"VÉRTES" Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület

Egyesületünk 2007 nyarán alakult, azzal a céllal, hogy gyerekeket tanítsunk a szablyavívás, íjászat, lovaglás fortélyaira, és megismertessük velük a magyar történelem dicső eseményeit.

Ez oly jól sikerült, hogy már az első évtől kezdve állandó szereplői lettünk a legrangosabb hazai hagyományőrző rendezvényeknek, történelmi fesztiváloknak, rendszeresen hívnak minket a határokon túlra is, és az első kis apródjaink, mára sok csatabemutatót megjárt „veterán” harcosokká növekedtek.

A hun kortól, 1848-ig tartunk bemutatókat, ám Árpád-házi királyaink korára fektetjük a legnagyobb hangsúlyt. A nyugati és keleti szokások ötvözeteként létrejött, egyedi, magyar lovagkort jelenítjük meg legszívesebben, ahol királyaink erős keze alatt a nomád lovas-íjászok és nyugati lovagok tudtak együttműködve diadalt aratni a magyar fegyverekkel.

Mindezzel párhuzamosan működik kézműves műhelyünk, ahol fegyverek, ruhák, lószerszámok, íjászfelszerelések, történelmi rekonstrukciók készítésével foglalkozunk. Számos hagyományőrző csapat viseli az általunk készített felszereléseket, színdarabokban és múzeumokban is fellelhetők munkáink.

Az évek során összeszokott csapattal, és kiforrt felszereléseinkkel, szívesen bárhová elvisszük a magyar középkor hangulatát, csatabemutatók, élő történelemórák, interaktív játszóházak, lovasbemutatók és  táborok formájában.

Az utóbbi években, első vitézeink felnőtté serdültek és nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a lovas hagyományőrzésre. Mivel a ’48-as csatabemutatókon elég kevés az osztrák lovas, kiállítottunk egy jól felszerelt dragonyos egységet is.

Megalakulás éve: 
2007
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
X-XIV. századi magyar főúri kíséret és apródcsapat
Korszakok: 
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
Végvári vitézek
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
Osztrák dragonyos
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
1. Császár-huszár ezred
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Dózsa György út 18.
Szár
2066
Magyarország
Email: 
vertesegyesulet@gmail.com
Telefon: 
+36-20-951-45-80, +36-22-399-781
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Igen
Filmforgatás: 
Igen

Tóth Tihamér

hő. huszár őrmester
parancsnok

Hercsik Barnabás

hő. dragonyos

Kis-Kéry Gábor

hő. dragonyos

ifj. Kis-Kéry Gábor

hő. dragonyos

Kiss Gábor

hő. dragonyos

Szabó László

hő. huszár hadnagy

Tóth Sebestyén

hő. közhuszár

Tóth Richárd

hő. közhuszár