Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület

Egyesületünk 1989-ben alakult, hivatalosan 2000. május 5-én kerültünk bejegyzésre. Alapító tagjaink aktív és nyugállományú katonák, valamint közalkalmazottak voltak. Ma már több olyan tagtársunk is van, akik sorkatonai szolgálatot sem teljesítettek, de egyesületünk, azon belül az egyenruhás tagozat kiemelkedő tagjai. Egyesületünk olyan nyílt szervezet, mely képviseli a magyar kultúra maradandó értékeit és a katonai hagyományok ápolását. Tevékenységével igyekszik elősegíteni a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának erősítését.

Társszervezőként az IRON STORM Kft.-vel közösen elkezdtünk egy évente megrendezésre kerülő hadi kulturális fesztivál sorozatott, mely rendezvényeivel felöleli a magyar hadtörténelem különböző korszakait a középkori török hódoltságtól, napjaink honvédelméig, de a népi hagyományokat, népi kultúrát is igyekszik bemutatni a részvevő kézműveseken és népi táncokat bemutató táncegyütteseken keresztül.

Egyesületünk egyenruhás tagozata külsőségeiben az 1868 évi XLI. törvénnyel az Osztrák- Magyar Monarchia korában a monarchia haderején belül létrehozott saját nemzeti honvédségünk gyalogságát jeleníti meg, kötődéssel a veszprémi 71. honvéd zászlóaljhoz, melynek 1871-es szervezetében a zászlóalj 4. járásszázadának székhelye Tapolca volt.

Tevékenységi körünkben részt veszünk a vonzáskörzetben lévő települések által szervezett a katonai hagyományőrzéshez köthető rendezvényeken, állami és nemzeti ünnepeken. Több évre visszatekintő baráti kapcsolatban vagyunk a Pápai Huszáregyesülettel, a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár Egyesülettel, a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovas Bandérium Csobánc Váráért Alapítvánnyal, és a Kinizsi (Honvéd) Táncegyüttes és Kulturális Egyesülettel.

Megalakulás éve: 
1989
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
veszprémi 71. honvéd zászlóalj
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Dobó tér 1.
Tapolca
8300
Magyarország
Email: 
honvedlap@tapolcanet.hu
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Igen
Filmforgatás: 
Igen