Hertelendy Gábor Huszárregiment

Hertelendy Gábor Huszárregiment

Szolnokon, a Milléri Lovastanyán 2013. december 14-én alapítottuk meg  hét lovassal a Hertelendy Gábor Huszárregimentet. Célunk a hazaszeretet, a történelmi hagyományaink, a bajtársiasság, a közösségi szellem ápolása. Szeretnénk az általunk képviselt korszak és haderőnem megjelenítésével széles körben elmélyíteni a történelmi ismereteket, felkutatni és bemutatni hagyományainkat.

Regimentünk a 12. nádor huszárezrednek állít emléket, melynek állományát ebből a földrajzi körzetből, a jászkun, illetve hajdú kerületekből toborozták. Kis csapatunk létszámából adódóan csak a törzstiszti kart próbálja megszemélyesíteni. Névadónk, Hertelendy Gábor, 1800. augusztus 24-től vezette az ezredet, egészen visszavonulásáig.

Egyenruhánkat felöltve, lóra szálltunk és 2014. március 15-én lovas alaki gyakorlattal és felvonulással mutatkoztunk be a szolnoki lakosoknak. Azóta rendszeres résztvevői vagyunk a szolnoki csatának, Törökszentmiklóson a Vécsey Emléknapnak és a szüreti felvonulásnak, a március 15-i megemlékezéseknek. Nem maradhatunk el a tápióbicskei csatáról sem. A többi huszár hagyományőrzőkkel is kapcsolatokat kerestünk és találtunk, így a kecskeméti,  a soproni, a balaton-felvidéki, a somogyi bajtársakkal. 2015. nyarán ellátogattunk Erdélybe, ahol a Háromszéki Huszártoborzó részesei voltunk. 2016. tavaszán a Felvidékre utaztunk és háromnapos meneteléssel, megemlékezésekkel és csaták soraival elevenítettük fel a 167 évvel ezelőtti eseményeket.

Tudásunkat is igyekszünk folyamatosan gyarapítani, ezért jelentünk meg Kaposvárott a Huszártalálkozón, Nagycenken és Bábolnán a Katonai Lovasviadalon (egyelőre csak megfigyelőként), Sümegen a Radetzky Akadémián.

Fokozatosan törekszünk az általunk képviselt korszak minél korhűbb bemutatására, ennek érdekében készült egyenruhánk és választottunk fegyvert, felszerelésünket is bővítjük lehetőségeinkhez mérten. Ebben a folyamatban kaptunk segítséget 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat forrásaiból. Régi vágyunk teljesült, hogy lovainkra magyar kézműves szíjgyártó mesterrel készíttethettünk huszártiszti nagykantárt. Megvalósulhatott ezredünk életének legfontosabb jelképe, az ezredzászló, mely a tervezéstől a készítésig mind kézimunka. A fejlesztés, fejlődés reményeink szerint nem áll meg, sem a tudásszerzés, sem a felszerelések bővítése terén. Nem öncélú tevékenységet szeretnénk folytatni, hanem közkinccsé tenni minden ismeretet múltunkról, hagyományainkról, hogy a bennünket követő generáció is tisztában lehessen értékeinkkel.

Megalakulás éve: 
2013
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
12. Nádor huszárezred
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Szántó krt. 81.
Szolnok
5000
Magyarország
Email: 
bogu75@citromail.hu
Telefon: 
06-36-709474725
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Igen
Filmforgatás: 
Igen

Blaskó Zoltán

hő. huszár százados

Bogdán Emese

hő. huszár főhadnagy

Gál Zoltán

hő. huszár százados

Dr. Kovács László

hő. huszár százados

Ötvös Lajos

hő. huszár őrnagy

Varga István

hő. huszár főhadnagy

Bogdán Zoltán László

hő. huszár őrnagy
parancsnok