Fonyódi Múzeum és Helytörténeti Egyesület

Egyesületünk 1998 őszén alakult azzal a céllal, hogy Fonyódnak és környékének összegyűjtse szellemi és tárgyi hagyatékát, megőrzésükre múzeumot hozzon létre. Az akkori önkormányzat fel is ajánlott számunkra egy használaton kívüli romos villát, a volt terem mozit, amire 2001– be az első Széchenyi-terv idején az önkormányzattal és más civilek példás együttműködésével pályázatot nyújtottunk be a felújítására. Célunk az volt, hogy a felújított épület egy természetvédelmi, helytörténeti gyűjteménynek és időszakos kiállításoknak adjon majd otthont. Az épület felújításáért Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005 áprilisában Forster Gyula emlékéremmel tüntette ki egyesületünket. „Múzeumunk” három kiállítótérből áll, 2004 márciusától működik a gyűjtemény helytörténeti része, melynek címe: „Így éltünk Pannoniában” . A természetvédelmi kiállítást újabb pályázatok segítségével 2006-ban valósítottuk meg „Ezerarcú Balaton”címmel. A kiállítások mellett kihasználva az épület akusztikai adottságait, a kezdetektől rendszeresen rendezünk komolyzenei koncerteket, főleg a nyári idényben.

2015 szeptemberétől hagyományőrző tevékenységünket és az Egyesületünk ifjítását a „Fonyódi Kishuszár Bandérium” befogadásával növeltük.  A kishuszárság létrejötte és további fenntarthatósága Egyesületünk nélkül elképzelhetetlen. A hagyományőrzés ezen válfajának ők a zászlóvivői, hazánkban elsőként alakultak meg. Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy már háromszor szerepeltek a Nemzeti Vágtán. 2016-ban egyesületünk alapszabály módosítással bővítette a „katonai hagyományőrzés”-sel a cél szerinti tevékenységét.

Az I. Gyermek Huszár- és Tüzér Bandérium 2011-ben alakult Fonyódon. A huszárcsapat ötletét alapvetően az I. Kanizsai Császár-Huszár Bandérium óvodai látogatása adta, melyen a gyermekek lelkesedése magával ragadó volt, és a szülőkben megfogalmazódott az igény, hogy – elsősorban a fiú gyerekeknek - nagy szüksége lenne erre a fajta fegyelmet igénylő foglalkozásra. Így egyik óvodásunk édesapja, Domina Barnabás, aki a kanizsai huszárok aktív tagja az óvodával egyeztetve 2011. március 15-én ünnepélyes keretek között megalapította a gyermek huszár csapatot. A program alapvető célja volt, hogy óvodás kortól „neveljük ki” a huszárokat. Minden jelentkező tagja lehetett a csapatnak, köztük 8 leány is, a kiscsoportos kortól a nagycsoportig, összesen 15 gyermekkel. Az „oktatás” és csapatmunka alapvetően 2011. szeptemberében indult, addigra már 26 főre bővült a csapat.
 
A program célja alapvetően iskolarendszerű, minden évben meghirdetjük a tagfelvételt, belőlük lesznek az újoncok. A már legalább egy évet „szolgáltak” egyenruhát kapnak és szerepelhetnek a különféle rendezvényeken. A gyermekek szerepeltetése a nemzeti ünnepeken pozitív hatással van a családtagokra is, mivel a gyermekek közvetlen rokonai is részt vesznek a megemlékezéseken. Minden nyáron tartunk egy öt napos tábort, részben önköltségi alapon, részben pedig egyesületi finanszírozással, melyen a részvételi lehetőség egyfajta jutalom is az egész tanéves aktív „kishuszár szolgálatért”. A programok az évközben tanultakra épülnek. Vendégül látunk más hagyományőrző csapatokat, akik előadásokat és bemutatókat tartanak a gyerekeknek. Nagy hangsúlyt helyezünk a sport tevékenységekre is, lovaglás, íjászat formájában, valamint külön a gyerekek számára épített akadálypályával és néptánccal. Fontosnak tartjuk a népi kézműves hagyományok őrzését is, ezért a napirendbe beiktatunk egy kis kézműveskedést is.

Az évek során szerepléseink száma megnövekedett. A városi rendezvényeken való díszelgések és koszorúzások mellett hagyományőrző huszár bajtársaink gyakran hívnak bennünket rendezvényeikre és immár két alkalommal szerepeltünk a Nemzeti Vágtán is. Csapatunkra kíváncsiak más oktatási intézmények is, ezért az ő meghívásaiknak is eleget teszünk és kis műsorral készülve bemutatkozunk.

Megalakulás éve: 
2011
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
Gyermekhuszárok
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
Honvédtüzérség
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Bartók Béla u. 3.
Fonyód
8640
Magyarország
Email: 
fonmuzeum@t-online.hu
Telefon: 
+36-85-560-392
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Igen
Filmforgatás: 
Nem

Domina Barnabás

hő. huszár hadnagy
Hő. gyermek szakosztály vezető

Kerékgyártó Dávid

hő. tüzér hadnagy
Hő. tüzér szakosztály vezető

Lehel Raymund

hő. tüzér őrmester
külső kommunikációk