Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület

“…Mert tűzben, vérben, virtusban égve,
ezer csatából egyenest az égbe
száguldott egykor a magyar huszár!“

Ilyen nemes és bátor gondolatok jegyében alakult meg 1997-ben a Borsodi Huszárbandérium. Tagjai olyan elhivatott, vágyat érző emberek, akik felvállalták a huszárság – mint népünk történelmi értékeinek megtestesítője – hagyományainak, szabályainak, erkölcsi alapjainak életben tartását. Egyenruhájuk és fegyverzetük a császári és királyi 3. Estei Ferdinánd Huszárezred viselete alapján készült. Az ezred az 1848-49-es szabadságharc idején Észak-Magyarországon állomásozott. Huszárjait a felvidékről toborozták, és innen vezényelték őket a szabadságharc színtereire.

A bandérium rendszeresen részt vesz lovas ügyességi versenyeken, huszártornákon valamint katonai hagyományőrző rendezvényeken. Igény szerint megjelenik felvonulásokon, szüreti mulatságokon, tiszteletadásokon, koszorúzásokon. Önálló programként huszár karusszelt, lovas ügyességi bemutatót, toborzót, verbunkot is bemutat.

A bandérium saját rendezvénye a Pöltenberg Ernő Emléknapok,  ami egy olyan többnapos hagyományőrző találkozó, mely során a kedves érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli  ruhákkal felszerelésekkel, kipróbálhatják a lovaglást, íjászatot, ügyességi és csatabemutatókat láthatnak, folklór műsorokat tekinthetnek meg.

A huszár ma már valóban a mesék, mondák, legendák hőse, de emlékét és szellemét meg kell őriznünk, népünk, ifjúságunk szívében.

Megalakulás éve: 
1997
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
3. Estei Ferdinánd Huszárezred
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Kodály Zoltán u.13.
Emőd
3432
Magyarország
Email: 
hodi.ati@t-online.hu
Telefon: 
Billik Miklós:+36-30-3387-964
Hódi Attila:+36-30-9371-732
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Nem
Iskolai élő történelemóra: 
Nem
Filmforgatás: 
Nem