A Somogyi Huszárok bevették Enns városát

A Somogyi Huszárok számára mindig öröm, amikor Magyarország, Somogy megye és Kaposvár neveit elviheti messze idegenbe. Rövid időn belül másodszor volt lehetőség arra, hogy erre a képviseletre delegátust küldjenek egy szomszédos országba.

A Felső- Ausztriai Enns városa felé fordították ezúttal tekintetüket a Somogyi Huszárok. Az Európai Hadtörténeti Csoportok Uniója ugyanis itt tartotta éves találkozóját. E neves szervezet, amely Portugáliától Oroszországig, Lappföldtől egészen Máltáig lefedi, s Európa legnagyobb hagyományőrző szövetsége, meghívót küldött a Somogyi Huszároknak. A Lajta- hegységen átkelve, majd végig a Duna- völgyében haladva Június 28-án érkeztek meg Enns városába.

A dátum önmagában szimbolikus, hiszen négy évvel korábban e napon szintén Ausztriában jártak a Somogyi Huszárok. Ahogy akkor, most is a találkozás a Nagy Háború jegyében kezdődött meg.  Együtt emlékeztek meg a magyar küldöttséggel a poroszok, franciák, bajorok, osztrákok, olaszok, horvátok, s még sok-sok nemzet.Az emlékezést a bajtársiasság jegyében együtt töltötték a hagyományőrzők, hogy másnap újra találkozzanak. A találkozásnak az Ausztria szerte legjobbnak tartott Enns-i Altiszti Katonai Akadémia adott otthont. Az egyenruháikban pompázó hagyományőrzők közül kitűntek a Somogyi Huszárok, akik örömmel segítettek abban bajtársaiknak, hogy a térképen hol is kell keresni Somogy megyét és Kaposvár városát.

A megnyitón elsőként a katonai akadémia elnöke szólalt fel, majd az Európai Hadtörténeti Csoportok Uniójának elnöksége folytatta egy általános évértékelő üléssel. Ezt követően következett az a napirendi pont, amelyre a Somogyi Huszárok talán a leginkább vártak. Michael Blaha vezérőrnagy szólította a magyar delegációt, hogy tartson rövid beszámolót tevékenységéről.

Döbbenet és elismerés suhant át az arcokon, mikor megtudták: jelen alkalommal együtt megközelítőleg ezer eseményen vettek részt a Somogyi Huszárok, kardjukat megismerhették Lipcsében Napóleon hadai, vívtak ki elismerést Milánóban, Würzburgban, Szarajevóban és Weimarban. Hírét vették annak is, hogy a huszárok majd mind szolgáltak vagy szolgálnak a Magyar Honvédségben, s annak is, hogy tizenkilenc évvel megalakulásuk után hazai és nemzetközi színtéren is magyar katonai hagyományok hiteles, elismert folytatói között tarthatók számon.

E rövid tájékoztató után egyértelműen és egyhangúan a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületét e szervezet soraiba fogadta. A tagság természetesen azzal a felelősséggel is jár, hogy Somogy és Kaposvár neve a huszárokon keresztül úgy és ott szerepeljen a térképen, amilyen tisztelettel és megbecsültséggel e pillanatban viseltetnek.

A nap további eseménye volt, hogy valamennyi hagyományőrző tiszteletére Enns városának polgármestere fogadást szervezett. A jó hangulatú együtt töltött pillanatokat bár az eső némi párával dúsította, Enns város főterén ezt követően összegyűlt majdnem száz hagyományőrző felsorakozott, hogy a Nagy Háború elesett katonái emlékére tartott misén vegyen részt s hogy a városban működő dragonyosezred emlékét ápoló csoport felvonulásában részt vegyenek. A résztvevő csapatok a Radetzky-indulóra vonultak el a város polgári vezetője és a katonaság képviselői előtt. A Somogyi Huszárokat nem csak egyenruhájuk miatt lehetett megkülönböztetni, hanem díszmenetben mutatott alaki mozgás kifogástalansága miatt.

Sok új barátsággal és bajtárssal gyarapodva, büszkén tértek haza szülőföldjükre a Somogyi Huszárok, hangos sikert aratva Óperencián innen s túl.

Bosnyák Dávid János
hö. huszár kornétás

A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
A Somogyi Huszárok bevették Enns városát
Címkék