Mikulás napi ajándékunk: A Magyar-Orosz Barátság Harangja Tokajban

Írta: Nagy Géza

Kelt: Szabolcs – Tokaj, 2020. december 5. Szent Miklós napján

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Spanyol Királyság Kozákjainak Szövetsége és a Budapesti Orosz Kulturális Központ társaságában, a Csodatévő Szent Miklós napja alkalmából rendezett Ünnepi Liturgia keretében adta át Tokajban, a Szent Miklós Ortodox Templom Új Harangjának Adományozási Szándéknyilatkozatát.


A történelmi pillanatot megörökítő ünnepi képen balról-jobbra szereplő személyek névsora: Posta György, Tokaji Város polgármestere - Székely Tibor elnök (Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség) - prot. Tatárka Kirill ortodox atya - Eduard A. Szokol igazgató (Orosz Kulturális Központ Budapest) - Szegedi Szabolcs István diakónus, az Ortodox Egyház tokaji megbízottja és Nagy Géza. Továbbá, online kapcsolatban volt jelen A. I. Vasziljenko atamán, a Spanyol Királyság Kozákjai és az Európai Kozákok Szövetség képviseletében.

Ahhoz, hogy ennek a csodálatos Mikulás napi ajándéknak a jelentőségét megértsük, meg kell ismernünk a 2013-ban, Szövetségünk védnöksége alatt Tokajban elindított Szent Miklós Napi Magyar-Orosz Barátság Napok történetét. A Magyar Huszárság és Orosz Kozákság, a magyar és az orosz nép barátságának kivételes eredményeit hozó „népi diplomáciai kezdeményezés” ötletgazdái és szervezői Nagy Mónika és – e beszámoló írója – Nagy Géza voltak.

Lapozzunk hát bele az ünnepi rendezvényeink képzeletbeli Képes Könyvébe:

2013-ban, a projekt ötletgazdáitól megkeresés érkezett Székely Tibor elnök úrhoz. Ebben a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség védnökségét kérelmezte a Nagy Géza által vezetett szabolcsi tagegyesületünk, a Tokaji Múzeum udvarára tervezett „Magyar-Orosz Barátság Emléktábla” felállításához.


A 2013-ban felavatott Magyar-Orosz Barátság Emléktábla, alul az MHKHSZ nevével.

Az Emléktábla felavatásának apropóját, a Nagy Mónika által kikutatott Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság (1733-1798) meglapításának 280. évfordulója adta. Ennek nyomában bontakozott ki az a nagyszabású történet, amely a kétnyelvű feliraton is olvashatóan: II. Rákóczi Ferenc és Nagy Péter orosz cár barátságának, a Tokaji Bor ennek köszönhető oroszországi diadalútjának és a Szabadságharc bukását követően, az emigráns kurucok által létrehozott Cári Huszár-ezredeknek és dél-oroszországi szőlőültetvényeknek állít emléket. Továbbá egy külön kopjafát is felállítottunk Turkoly Sámuelnek, aki Rákóczi hadnagyaként kezdte pályafutását, s amelyet Nagy Péter cár huszár ezredeseként, majd később cári főborászaként fejezett be Oroszországban. Az ő nevéhez fűződő őstörténeti felfedezések miatt, az utókortól a „Kuruc Julianus” nevet is megkapta, de ennek a kalandos történetnek a részletezése egy külön tanulmányt érdemelne.


Az Emléktábla leleplezésének ünnepélyes pillanata 2013-ban. Orosz részről, Irina Zvonova Boriszovna kulturális és sajtóattasé (Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetsége); magyar részről Seszták Oszkár országgyűlési képviselő (és a Kárpátok Eurorégió, továbbá Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlés elnöke) mondtak beszédet. Székely Tibor elnök és Ézsiás Vencel alelnök képviselte az MHKHSZ-t, a hagyományőrző díszőrséget Csepin Péter és a Bakonyi Poroszkálók legénysége adta, a Tarpai Kurucok közreműködésével. A képen Makoldi Miklós régész, a Tokaji Múzeum igazgatója is látható (fehér ingben).


Az emigráns magyar kurucok és szőlőművesek kopjafájának leleplezése 2013-ban. Háttal: Májer János, Tokaj Város polgármestere, szemből szablyával tiszteleg: Nagy Géza ötletgazda. (És a 2016-ban, a tokaji párjaként Azovban, Oroszországban felállított „Kuruc Kopjafánk”)

2014-ben, a második alkalommal megrendezett Szent Miklós Napi Magyar-Orosz Barátság Nap keretében cipelték a Magyar Huszárok az Ortodox Templomba azt az 1790-ben öntött Harangot, amelyet az 50-es években a tokaji Templom erőszakos bezárásakor törtek össze. Ennek a huszáros „csínynek” az volt a célja, hogy előmozdítsuk a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság közreműködésével felépített Ortodox Templom visszaszolgáltatásának ügyét, és szimbolikus elégtételt adjunk a kommunizmus éveiben megbecstelenített Szent Miklós Harangnak! Valójában ez a gesztus indította el azt a folyamatot, amely a mai fejleményekhez vezetett!


A törött Harang Templomba cipelésében résztvevő vitézek: Zsolnai Gábor, Bajvívó Magyarok
HSE és Polgár Péter, Szent László Vitézei Egyesület.

2014-ben is derekasan helyt álltak az MHKHSZ megjelent csapatai, de a „népi diplomáciai kezdeményezésünk” támogatottsága a magyar sajtó és hivatalosság részéről olyan hiányosságokat szenvedett, amely a program folytatását is veszélybe sodorta. Székely Tibor elnök úr diplomáciai érzéke sokat segített a kialakult helyzet protokolláris kezelésében. Ennek köszönhetően, ha csak egy újabb apró lépéssel is, de előre tudtunk haladni.

A kezdeményezés áttörő sikere és a történelmi jelentőségéhez méltó nyilvánosság elérése érdekében, Nagy Géza főszervező egy újabb kreatív ötlettel jelentkezett: „2015 elején rendezzünk egy fotókiállítást Budapesten, amely Lajter Imre fotósorozatán keresztül bemutatja a tokaji hagyományőrző projektünk eredményeit!”

A Orosz Nagykövetség támogatta az ötletet, és egy nem mindennapi lehetőséget kaptunk 2015 februárjában, a Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök budapesti látogatását közvetlenül megelőző napokban! Az „Orosz Diplomácia Napja” alkalmából az ötletgazda rendelkezésére bocsátották az Andrássy-palotát, az Orosz Kulturális Központ teljes épületét! Ahol Nagy Géza, az MHKHSZ és a Tokaji Múzeum bevonásával nagyszabású rendezvény keretében mutatta be a teljes projektet a főváros szívében! A kiemelt protokoll jelenlétében!
Ennek az ötletnek a megvalósítása egy újabb sikeres „huszárvágásnak” bizonyult! Az eredeti tervként benyújtott „egyszerű kis fotókiállítást” messze meghaladó program állt össze! Amely meghozta számunkra a teljes áttörést!

Az „áttörés pillanatai” röviden, címszavakban:

  • Nagy Géza vetítéses előadása a projektről és annak történelmi hátteréről.
  • A magyar-orosz barátság program fotó dokumentációjának kiállítása.
  • Zsolnai Gábor huszárkapitány és a Bajvívó Magyarok HSE harci bemutatója a Ruscenter Színháztermében, amelynek végén Zsolnai Gábor a Magyar Huszárok nevében párbajra hívták ki az Orosz Kozákokat!
  • Csepin Péter előadása a Tokaj – Szentpétervár Borút Expedíció tervéről.
  • A Tokaji Múzeum kiállítása a Rokokó Szalonban (bent egy Társzekérrel!)
  • A Tokaji Borászok Aszatltársaságának zenés, exkluzív borkóstolója.
  • És a rendezvény csúcspontja: Putyin elnök úr megajándékozása, 10 liter különleges minőségű Tokaji Aszú kollekció átadása Szergejev Vlagyimir Nyikolájevicsnek, az Oroszországi Föderáció Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövetének, aki vállalta az ajándékunk továbbítását!


Tokaji boros társzekér, boroshordók és szalmabálák az Andrássy-palota Rokokó Szalonjában.


Az Orosz Nagykövet beszéde, Putyin elnök úr ajándékának átvétele alkalmából.


Zsolnai Gábor párbajra hívja az Orosz Kozákokat.

A budapesti program végeztével, azonnal megkezdődtek a tárgyalások a „soron következő álom” megvalósítása érdekében…
Immáron, semmi nem állhatott útjába a „Magyar Huszár – Orosz Kozák Hagyományőrző Találkozó és Konferencia” Tokajban történő megrendezésének! Az MHKHSZ védnöksége alatt, Nagy Géza és Nagy Mónika szervezésében így több naposra bővült a Szent Miklós Napi Magyar-Orosz Barátság Nap programja.

A 2015-ben megvalósult találkozóra a „PERNACS” Doni Kozák Harcművészeti Szövetség delegációját, Viktor G. Goncsarov, a Nagy Doni Sereg Kozák Katonai Társaság atamánja vezette. Az esemény történelmi jelentőségének és szakmai színvonalának további méltatása helyett, sorakozzanak itt a rendezvényünk képei (a teljesség igénye nélkül):


A programunk internetes plakátja a címerekkel.


A Doni Kozákok harcművészeti bemutatója: A világszínvonalú produkció különlegessége volt,hogy a tokaji fellépésük előtt, csak egy alkalommal mutatkoztak be Oroszországon kívül, a Japán Császár jelenlétében, Tokióban megrendezett Harcművészeti Gálaműsorban!


A Magyar Huszárok és az Orosz Kozákok sorakozója a rendezvény parancsnokai: Székely Tibor MHKHSZ elnök és V. G. Goncsarov nagy doni atamán fogadásának tiszteletére.


Dr. Töll László és Vladimir Erashov hadtörténészek előadása a közös gyökerekről.


A huszárok és a kozákok Emlékkeresztet állítottak a tokaji Szent Miklós Ortodox Templom kapujában. A képen, az esemény protokollja, balról-jobbra: Székely Tibor elnök (MHKHSZ); Posta György Tokaj Város polgármestere; Simicskó István, Magyarország Kormányának honvédelmi minisztere; V.G. Goncsarov nagy doni atamán, háttérben az Orosz Nagykövetség és a Nagy Doni Sereg Kozák Katonai Társaság ezredesei. A kereszttől jobbra a magyar és orosz hagyományőrző alakulatok. A honvédelmi miniszter jelenlétében megtartott ceremónia, ünnepélyes katonai tiszteletadással zajlott.


A Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság kötelékében szolgáló egykori cári kozákok emlékére felállított Pravoszláv Kereszt a tokaji Ortodox Templom kapujában. A kép szereplői, balróljobbra: Ekker Róbert szobrászművész, a Barátság Emléktábla és a „Kozák Kereszt” készítője; Csepin Péter és Tompa Balázs huszár kapitányok és a Doni Kozákok közösen tisztelegnek..


A Tokaji Múzeum udvarán található Magyar-Orosz Barátság Emléktábla koszorúzási ünnepsége a Magyar Huszárok és Orosz Kozákok sorfalával. Köszöntőt mondtak a szervezők nevében: Nagy Géza ötletgazda-főszervező és Makoldi Miklós régész, a Tokaji Múzeum házigazdája.

2016. A Tokajban rendezett Magyar Huszár – Orosz Kozák Találkozó folytatása Oroszországban, a Nagy Doni Sereg Kozák Katonai Társaság meghívására.


Novocserkasszkban, a doni kozákság igazgatási és spirituális központjában virágokat és emlékszalagokat helyeztünk el a magyar és az orosz katonahősök tiszteletére.


Sztarocserkaszkaja, a doni kozákság ősi központjának kikötőjében, a Csendes Don partján sóval, kaláccsal és muzsikaszóval vártak bennünket a helyi kozákok.


A Don-parti Konsztantyinovszk település határában felavatott „Magyar-Orosz Barátság Szőlőskert” ünnepélyes alapkőletétele a Doni Kozák Kórus és a prominensek jelenlétében.


Rostov-on-Don: Az orosz médiák kitüntető figyelmével kísért záró sajtótájékoztatónk V. G. Goncsarov nagy doni atamánnal és Zsolnai Gábor kapitánnyal a kép középpontjában. Tőlük balra: Nagy Géza, két szárnyon a Bajvívó Magyarok legénysége. Köztük Heinczinger Miklós.

Folytassuk a magyar-orosz barátság programunk „Nagy Képeskönyvének” lapozgatását a 2016. év decemberében soron következő Szent Miklós Napi Magyar-Orosz Barátság Nap eseményeinek képeivel:


Maxim Vorobjev ezredes, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének katonai attaséja és Dr. Holló József nyá. altábornagy, közösen leplezték le a tokaji Ortodox Templomban, a Magyar Honvédelmi Minisztérium által adományozott Emléktáblát.


A Honvédelmi Minisztérium által adományozott márványtábla, a katonai irányítás alatt álló egykori Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság helyben eltemetett parancsnokainak állít emléket.


Tokaj és Konsztantyinovszk Városok „Testvérvárosi Megállapodásának” aláírása.


A Szent Miklós Napi Magyar-Orosz Barátság Napra Oroszországból érkező doni kozák delegáció, a Nagy Doni Sereg Kozák Katonai Társaság Zászlaját hozta magával ajándékba.

A 2017. év legnagyobb szenzációja! A 2013-ban útjára indított programunk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi években „Városi Kiállítóhelyként” használt „korábbi templomi ingatlan” ügye, bekerült a magyar miniszterelnök és az orosz elnök részvételével Budapesten megtartott  magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmával megfogalmazott kormányközi megállapodásba! Ennek értelmében, a Magyar Kormány megvásárolta a Tokaj Város tulajdonát képező Szent Miklós Ortodox Templomot, és visszaszolgáltatta azt korábbi jogos tulajdonosának az Orosz Ortodox Egyháznak (Moszkvai Patriarchátusnak).

Ez a történelmi rehabilitációval felére „tranzakció” nem jöhetett volna létre a Tokajban rendezett Szent Miklós Napi Magyar-Orosz Barátság Napok fokozódó jelentőségű hagyományőrző és protokolláris eseményei nélkül. A magas diplomácia köreiben, kissé háttérbe szorultak a helyi szervezők és a projekt elindításában és folytatásában eminens szerepet játszó Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elévülhetetlen érdemei.


A tokaji Ortodox Templom visszaszolgáltatását tartalmazó kormányközi megállapodás ünnepélyes aláírása Budapesten. Aláírók: Tyihon podolszki püspök atya, Őszentsége Kirill, Moszkva és az egész Rusz Pátriárkájának vikáriusa, az Ausztria-Bécs és Budapest Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja – Balogh Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Magyarország Kormánya megbízásából.


A 2017-ben visszaszolgáltatott tokaji Szent Miklós Ortodox Templom.

És végezetül visszaérkezünk a beszámolót indító Mikulás napi meglepetéshez: Röviden így tudnám összefoglalni a 2020. december 5-én, Szent Miklós napján a tokaji Ortodox Templomban ünnepélyesen bejelentett Új Harang Adományozáshoz vezető utat és 7 évnyi munkát.


A képen az '50-es években barbárul összetört Szent Miklós Harang torzója.


És a Moszkvában megöntött Új Harang ADOMÁNYOZÁSI SZÁNDÉKNYILATKOZATA.

A Harang újjászületett, hála Istennek és a jóakaratú embereknek! És a Szent Miklós Templom Harangtornyába költöző Új Harang, szebb lesz mint valaha, mert immáron Szent Miklós arcmása mellett, Szent István királyunk képmása is díszíteni fogja a Moszkvában bronzba öntött Szent Miklós csodát. A teljes magyar-orosz program ötletgazdája és főszervezője Nagy Géza által szövegezett és tervezett „Adománylevelet” Székely Tibor elnök (Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség) - Eduard A. Szokol igazgató (Orosz Kulturális Központ Budapest) - A. I. Vasziljenko atamán (Spanyol Királyság Kozákjai és az Európai Kozák Szövetség) - látták el kézjegyükkel.

A beszámolóban szereplő felvételek döntő többségét Lajter Imre barátunknak köszönhetjük. Köszönjük mindazoknak a segítségét és közreműködését, akik önzetlen cselekedeteikkel segítették a Magyar Huszárok és Orosz Kozákok találkozását, a Magyar-Orosz Barátság Napok programjainak megvalósulását!

Erőt! Tisztességet!

Lelki egységben, vitézséggel és becsülettel! (A kozák bajtársaink jelmondata)

És hogy a következő évünk se teljen el az álmaink megvalósítása nélkül:

Íme, a jövő májusban, Tokajba tervezett rendezvényünk emblémája!

Címkék