Győri vitézségünk

„De ezt kérdeznem! engedelmet kérek,
Majd elfeledtem győri vitézségtek.
Mikor emeltek már emlékszobort
A sok hős lábnak, mely ott úgy futott?”

Lánglelkű poétánk forradalmi lendületében bizony igazságtalanul ostorozta nemesi eleinket. Nézzük el neki! Költészetéért, s nem katonai pályafutása miatt szeretjük. Az már inkább szomorú, hogy nemzedékeken keresztül oktatták az iskolákban a szégyenletes „Győri Futást”. Annyira tán mégsem lehettünk gyáva ellenfelek, ha Párizsi Diadalíven emléket állítottak ennek a csatának. Az is tény, hogy az császári – királyi hadak és a nemesi felkelők Európa legnagyobb, legjobban felszerelt, s kiképzett hadseregével szálltak szembe, még ha csekély eredménnyel is.

A csata 200. évfordulójának méltó megünneplésére gyűltek össze az utódok 2009. június 12-14. között Győrben, a város önkormányzata, a 15. 2. Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság (dr. Budai Gábor), és a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány (Udovecz György ) szervezésében. Délelőtt a Káptalan-dombon ütközött meg a két sereg utcai harcokban. Az egybegyűlt közönség hamar megszokta a lőporfüstöt és a csatazajt, s lelkesen követte az eseményeket. A dörgő sortüzek legfeljebb néhány autó riasztóját zavarták. A csata fináléjaként a „halottak” is visszaálltak a sorba, s fogadták a lelkes gratulációt. Az összecsapást követően díszmenetben vonultak csapataink a városháza elé, ahol Győr városának vezetői előtt tisztelegtek a hadak.

Délután négy órakor vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, melyen megjelent Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Simon Róbert alpolgármester és René Roudaut úr, Franciaország magyarországi nagykövete. Az ünnepségre az a tény vetett némi árnyat, hogy sötét kezek nem sokkal azelőtt ellopták az emlékmű bronz turull madarát, s így az a csonka talapzat előtt zajlott. A polgármester úr beszédében ígéretet tett. hogy 2010-re újra a régi szépségében fog pompázni. René Roudaut úr, beszédében hangsúlyozta, az emlékezés fontosságát, s hogy a béke egy ritka megőrzendő ajándék.

A délutáni csatajáték „teltház” előtt zajlott dr. Csikány Tamás narrációjával. A közel másfél órás, látványos előadást a közönség vastapssal jutalmazta.

Képes összefoglalónk június 13-i ünnepségen és hadijátékon készült.

Szöveg és fotó: Dessewffy Zsolt

CsatolmányMéret
PDF ikon Győri vitézségünk6.27 MB
Győri vitézségünk (fotó: Dessewffy Zsolt)
Címkék