1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete

1998.március 14-én alakult meg hagyományőrző egyesületünk, mely az egykori hősökről: Az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete nevet kapta. A 15 alapító tag, felnőttekből, általános és középiskolás gyerekekből állt.

Célunk: az egykori legendás hősök tetteinek megismertetése, küzdelmeik, harcaik bemutatása, felszerelésük, mindennapi életük közelebb hozása a ma emberéhez. Nem titkolt célunk az sem hogy minél több fiatalt közvetlenül megismertessünk a katonaélettel, a történelemmel és a szabadságharc eszményével. Ennek érdekében járjuk a történelmi Magyarország egykori csatahelyeit, a Trianoni határokon innen és túl, lerójuk kegyeletünket az elesett hősök emlékműveinél és a korabeli helyszíneken próbáljuk meg átélni az egykori ütközeteket. Az elsők között voltunk, akik hagyományőrző egyesületként Erdély városaiban és falvaiban ünnepeltük a március 15-ét, és jelentős segítséget nyújtottunk Kézdiszék és Csíkszék katonai hagyományőrző egyesületek megalakulásában. Rendszeres résztvevői vagyunk a felvidéki és a délvidéki megemlékezéseknek is. Tagjaink a nemzetközi katonai hagyományőrző csapatokkal együtt részt vesznek a Napóleon korabeli hagyományőrző rendezvényeken, illetve olyan eseményeken, mint IV. Károly egykori Magyar Király boldoggá avatási szertartásán Rómában.

A közelmúltig Magyarország legnagyobb taglétszámú egyesülete voltunk, ezt a címet a Kecskeméti Kiskun Huszár és Katonai Hagyományőrző Egyesület elhódította tőlünk. A történelmi és katonai hagyományok ápolása mellett sportlövész egyesületként is tevékenykedünk, melynek keretében, tagjaink elsajátítják, a XIX századi elöltöltős fegyverek kezelését, működtetését és használatát. Katonáink, pisztolyban és karabélyban Országos első helyezést értek el. Tüzérségünk, mely a tagok önfeláldozásából jött létre, 4 db háromfontos ágyúból áll, melynek csöveit a Hadtörténeti Múzeum rajzai és vázlatai alapján, a szegedi öntödében készítették. A faszerkezet és a kerekek, a tüzér parancsnokunk: Bolgár József, deszki műhelyében készültek.

Megalakulás éve: 
1998
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
honvédtüzérség
Fegyvernemek: 
Alakulat: 
Szegedi III.-ik fehértollas zászlóalj
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Arany János u. 6.
Szeged
6722
Magyarország
Telefon: 
+36-62-422-111
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Igen
Filmforgatás: 
Igen