Huszárbál Sopronban - 2013

Kedves miniszter úr, kedves vendégek, szeretett bajtársaim!

Farsangi mulatságra gyűltünk össze, itt ezen a gyönyörű helyen. Körbenézvén a vendégeken jóleső érzéssel tölt el a csodálatos toaletteken, viseleteken, egyenruhákon végignézni.
S itt álljunk is meg egy szóra, hiszen tulajdonképpen csak ennél a gondolatnál szeretnék elidőzni.

Mi katonai hagyományőrzők nem jelmezt, nem maskarát viselünk. Egyenruhát! Azokat a történelmi egyenruhákat öltjük büszkén magunkra, amelyeket egykor nagyapáink, déd és ükapáink, szépapáink viseltek. S peresze ki ne hagyjam a hölgyeket, akik szép számmal vették ki részüket a katonasors nehézségeiből. Lehet, hogy elcsépelt gondolatnak tűnik, de soha nem lehet elégszer elmondani, hogy mi ezeket a ruhákat nem „köldöknézegetős múltba révedés” okán, sem pedig nem piperkőcség okán öltjük magunkra, hanem azért mert ezzel (is) kívánunk Nemzetünk élő történelmi emlékezete lenni, a hős elődök tiszteletének és szeretetének okán.

A magyar huszár a népéletben már réges-régen nemzeti jelképünkké vált. A huszár és lova, a mindenkori magyar hazafi, a hazaszeretet jelképévé nemesült. Hagyományőrző tevékenységünk, legnemesebb nemzeti érzéseink, értékeink manifesztálódása amelynek, csak külsőségei is, a magán viselt jelek jelképek, képesek üzenni a múltból a jelenbe, képesek újra és újra feleleveníteni elődeink tetteit, alakjukat, és örökbecsű példájukat.

A ma általunk viselt egyenruhák mindazonáltal nem csak a múltról szólnak. Szólnak a ma katonájáról is, hiszen a mi szerepünk az ő büszkeségük elmélyítése is, a mi általunk megelevenített hagyományok révén, felmutatva azokat a kincseket, amelyeket a magyar katonakultúra területén fellelhetünk. A viselt egyenruháink mellé asszonyaink is rendre büszkén visszaveszik legszebb népi és báli viseletüket.

Mai modern világunkban is lám élhetővé, megélhetővé válnak a sokszor méltatlanul elfeledett kulturális hagyományaink, újra élővé válnak a múltnak felhőtlen pillanatai, hajdanvolt kacagások és szerelmes suttogások, hódoló pillantások elevenednek meg: És már kész is az időutazás…

Hát kérem, kívánom, érezzék jól magukat és mindannyiunk nevében megköszönöm a kedves meghívást a Soproni Nádasdy Huszároknak, akik egyik legszebb példái annak, hogy milyen szeretettel és tisztelettel lehet és kell múltunk felé fordulni s őrizni elődeink emlékét példát adva a ma emberének is.

Írta és elmondta Székely Tibor
2013. február 16-án a Soproni Nádasdy Huszár Bálon

Fotók: Dessewffy Zsolt

CsatolmányMéret
PDF ikon Huszárbál Sopronban - 20139.74 MB
Huszárbál Sopronban - 2013 (fotó: Dessewffy Zsolt)
Címkék