Egri Vitézlő Oskola

"Mi, az Egri Vitézi Közösség hadnagyai, Isten kegyelméből Eger várának éber őrei, az hit és az erkölcs védelmezői, az vitézi hagyományok hű ápolói köszöntjük az olvasót!"

Az egyesület 1996 őszén alakult Eger történelmi hagyományaihoz kapcsolódva. A tagok az egykor volt törökkori végvári hagyományok felélesztését tűzték ki célul. A szervezet fő tevékenységi köre a végvári vitézek harcművészetének és szellemiségének ápolása, illetve bemutatása a nagyközönség előtt. Előadásaikon életképeket mutatnak be a török hódoltság korából, íjászattal, gyalogos párvadalokkal, pirotechnikai elemekkel fűszerezve. Mindezek mellett egyfajta önképző kör gyanánt történeti témájú ismeretterjesztő előadások, illetve tanulmányi kirándulások szervezésével kínál ismeretszerzési lehetőséget a csatlakozó fiatalok számára.

Az egyesületnek a Dobó István Vármúzeum ad otthont, mellyel 1998 őszétől szervezetileg is összekapcsolódott. Ennek eredményeként napjainkban már a Vitézlő Oskola, mint az Eger Vára Barátainak Köre ifjúsági tagozata működik.

Az egyesület a produkciók kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektet a látványra, korhűségre és a biztonságra. Ennek érdekében a megfelelő ismeretek és készségek elsajátítása heti rendszerességű elméleti, valamint - szakedző irányításával - gyakorlati (vívó, íjász) foglalkozások keretében történnek. A fellépéseken használt ruhák és fegyverek eredeti darabok alapján készült pontos másolatok.

Megalakulás éve: 
1996
Alakulat-korszak: 
Alakulat: 
végvári vitézek
Fegyvernemek: 
Kapcsolat
Székhely: 
Vár 1.
Eger
3300
Magyarország
Szerepvállalás
Nyilvános bemutató: 
Igen
Iskolai élő történelemóra: 
Nem
Filmforgatás: 
Nem